Een HR studie, wat houdt dat net in?

HR studie - sollicitatie

Heb je interesse in een studie in HR, maar weet je niet goed wat te verwachten van de vakken en toekomstmogelijkheden? Lees dan zeker onderstaand artikel geschreven door een studente officemanagement – Human Resources.

Op bachelor niveau een HR studie

Binnen de nieuwste afstudeerrichting van officemanagement genaamd Human Resources, krijg je een interessante kijk op hoe de werknemers kunnen bijdragen aan een goed functionerende organisatie. Er wordt voornamelijk gefocust op hoe werknemers breed inzetbaar kunnen blijven en strategisch ingezet kunnen worden in de organisatie.

Als mensen het woord HR horen, denken ze vaak aan het aanwerven en ontslaan van personeel, maar het is zoveel meer dan dat. Met een goed menselijk kapitaal staat of valt een onderneming, vandaar ook het belang van deze studie.

“Human Resources isn’t a thing we do. It’s the thing that runs our business.”
– Steve Wynne

Welke HR vakken zal ik krijgen?

Eerste jaar

Tijdens je HR studie zal je het volledige proces dat een werknemer doorloopt, bekijken. Zo krijg je bij het vak “Inleiding HRM” een goed voorproefje en globaal beeld van alle mogelijkheden in de wereld van het personeelswerk. In het tweede semester van schijf 1, ga je aan de slag met “Strategic HRM”, dit vak gaat onder andere over hoe je HR inzet om bij te dragen aan de strategie en de doelstellingen van de onderneming.  

Tweede jaar

In het tweede jaar ga je dieper in op “E-rekrutering en selectie”, een van de bekendste aspecten van HR. Hier leer je zaken zoals hoe je een professionele vacature opstelt, hoe je een geschikte kandidaat zoekt en aanneemt en ten slotte hoe je het onthaal van deze nieuwe werkkracht aanpakt. Je mag voor dit vak zelf een echt sollicitatiegesprek meevolgen.

Studeren in het boek van “E-rekrutering en selectie”

Daarnaast is binnen het personeelswerk wetgeving heel belangrijk. Bij “Sociaal recht” ga je in op de verschillende soorten verloven zoals ouderschapsverlof. Je leert daarnaast ook meer over verschillende sociale organen in ondernemingen en nog tal van andere boeiende zaken.

In het tweede jaar van je HR studie krijg je ook nog het vak “Personeelsadministratie en e-HRM”. Na dit HR vak kan je zelf vakantiedagen, opzegtermijnen en een volledige loonbrief berekenen. Verder bekijk je ook veel gebruikte documenten binnen een personeelsdienst. Zo bekijk je welk papierwerk je allemaal in orde moet maken bij aanwerving , ontslag, ziekte, een arbeidsongeval enzovoort.

Derde jaar

Vervolgens ga je in het derde jaar bij “Talent & People management” aan de slag met talenten. Hier leer je hoe je werknemers motiveert en wat de verschillende soorten leiderschap zijn. Je krijgt ook het vak “Sustainable HRM”, hier bestudeer je hoe je aan duurzame HR kan doen in de 21ste eeuw.

Ten slotte speel je bij “Consultancy project” een echte business game. In een klein groepje boots je op een applicatie een onderneming na. Je maakt beslissingen op gebied van HR, maar beslist ook over de investeringen in marketing en directie. In het tweede deel van dit vak werk je een case uit voor een bestaande onderneming. Spannend, maar het ideale moment om alles wat je als HR student geleerd hebt, te tonen.

Natuurlijk heb je niet enkel HR gerelateerde vakken. Je leert ook business skills aan zodat je alles in een bedrijfscontext kan plaatsen. Zo leer je de basis van boekhouden, verdiep je jou in Excel en Word, leer je fotoshoppen, leer je jezelf professioneel uitdrukken in het Frans en Engels en nog tal van andere belangrijke en felbegeerde skills.

Een aantal HR boeken dat je zal gebruiken doorheen de opleiding

Waarom zou ik voor een HR studie kiezen?

Wat voor mij officemanagement-HR net zo uniek maakt, is de combinatie tussen business, de mens en talen. Door deze combinatie ben je ook breed inzetbaar in een bedrijf en kan je binnen veel functies terecht.

Ben je graag bezig met mensen? Dan ben je misschien wel een geboren recruiter of coach. Ben je liever bezig met papieren en cijfers? Dan ben je misschien wel de payroll medewerker of administratief bediende waarop bedrijven zitten te wachten. Is HR toch niet wat je verwacht had, dan kan je nog steeds aan de slag als office manager of management assistant. Er zijn tal van toekomstmogelijkheden dus grijp je kans en durf te gaan voor HR!

Wil je net zoals mij en vele anderen de uitdaging aangaan? Bekijk dan hier de website van officemanagement.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *