Als een pro studeren in Gent

Je hebt het wel al gehoord, je studententijd is de mooiste tijd van je leven. Wel ja, dat klopt wanneer je gaat studeren in Gent! In dit blogbericht leer je hoe je als een pro kan studeren in Gent.

Je begint binnenkort aan een nieuw hoofdstuk in je leven, het studentenleven. Gent is de grootste studentenstad in Vlaanderen, met meer dan 74.000 studenten.

Kort door de bocht kan je studeren in Gent omschrijven als volgt: een fantastisch uitgaansleven, veel geld uitgeven in de Veldstraat, geweldige eetadresjes ontdekken (en de kilo’s er daarna af sporten aan de Watersportbaan), nieuwe vrienden, een eigen kot en natuurlijk ook echt studeren.

Na het lezen van dit blogartikel, begin je niet meer onvoorbereid aan je “nieuwe” leven in Gent.

The fun part: vrijetijdsbesteding

De ideale start om je te lanceren als student is de enige echte Student Kick-Off. Dit is een groot feest op het Sint-Pieters-Plein aan het begin van het academiejaar, waarbij allerlei artiesten zoals onder andere Ronnie Flex optreden.

Het feest begint om 12 uur s ’middags tot 12 uur s ’avonds. Eens alle concerten voorbij zijn zakt iedereen massaal af naar de  Overpoortstraat a.k.a. Toverpoort voor de afterparty.

Student Kick-Off 2019

Op kot in Gent

Mijn eerste jaar in Gent kan ik best omschrijven als een interessante zoektocht. Ik koos er namelijk voor om meteen op kot te gaan. Voor mij, is op kot gaan een echte levenservaring. Je leert er zelfstandig zijn, omgaan met vrijheid en beleefd er prachtige momenten samen met vrienden.

Wanneer je kiest om op kot te gaan, is het belangrijk om op zoek te gaan naar een kot gelegen in de studentenbuurt. Dit is centraal en op deze manier kan je je gemakkelijk verplaatsen en ben je dichtbij alle leuke activiteiten.

Er zijn gigantisch veel voordelen aan op kot gaan. Lang uitslapen is één van de grootste voordelen. Voor de slaapkoppen onder ons, is het kotleven dus ideaal! Les om 8.30 uur betekent slapen tot 8.10 uur en dan in een looppas naar de les. Bovendien kan je op kot ook kiezen wat je eet, GE-WEL-DIG!

Zelf in de zomermaanden kan je genieten van je kot,  om te studeren in de herexamens, maar het allerbelangrijkste als slaapplaats tijdens de Gentse feesten in juli. Volgens mij is een kot één van de troeven om als een pro te studeren in Gent.

Eten in Gent

Een andere troef van Gent zijn de talrijke eetplaatsen. Wat je zeker en vast moet geproefd hebben is de lekker spaghettisaus bij De Kastart. Mmm.

De fast-food lovers onder ons, zullen al snel hun nieuw lievelingsgerecht ontdekken wanneer ze in Gent studeren. Het bekende “Julientje”, een groot pak friet met stoofvleessaus, mayonaise, satékruiden, verse uitjes en een gesneden viandel. Noteer al snel in je planning dat je tijdens de eerst week van het academiejaar een tussenstop maakt aan de frituur De Gouden Saté voor een “Julientje”.

De Overpoortstraat

Op donderdagavond kan je de “zware” studieweek helemaal weg shaken in de Overpoortstraat. Samen met je vrienden een zogenaamde “pré” houden op je kot, om nadien al wankelend de beentjes los te zwieren in de bekende clubs zoals Cuba Libre, Point Final, of voor de karaoke fans onder ons naar T’ kofschip, om los te gaan op hits van Britney Spears.

Uitgaan in Gent 2019

The realistic part: studeren in Gent = studying

Naast al het plezier dat je in Gent kan beleven, moet er natuurlijk ook nog gestudeerd worden.

Gent heeft een gigantisch aanbod van verschillende studierichtingen. Keuze genoeg! Bovendien worden studies aan een hogeschool of universiteit in Gent ook nog eens hoog aangeschreven.

Een semester bestaat steeds uit 12 weken les, dit is goed om te weten wanneer je eerste academiejaar start. Gedurende deze 12 weken is studeren de max, hier en daar wat taken, aanduiden en de lessen volgen (dit moet je wel degelijk doen).

Na deze 12 weken begint de blokperiode. Daar is hij dan, je eerste echte blokperiode. No stress, het lukt wel!

Een gouden regel tijdens de blok:

“eat, study, sleep, repeat”

Het is een lange en saaie periode, maar als je slaagt in eerste zit heb je een hele zomer om te feesten! Geloof me, dat is het zeker waard want 3 maanden vakantie is hemels.

Mocht je het toch even niet meer zien zitten tijdens de blok, kan je altijd je lachspieren trainen en een kijk je nemen op de Ugent Confessions Facebookpagina.

Tips & Tricks

Om af te ronden, nog enkel tips  & tricks voor een geslaagd studentenleven in Gent:

  • Middagpauze: Broodjes eten in de Corner of Bar Jan Cremer @Kramersplein
  • Cursussen printen VOOR de blokperiode start
  • Opgepast: Gent heeft blijkbaar een hekel aan geldautomaten. Ga je een avondje stappen in de Overpoort? Zorg ervoor dat je eerst cash afhaalt!
  • Wist je al dat Gent de nieuwe hoofdstad is van West-Vlamingen?
  • De gele fiets: voor een peulschil kan je voor een jaar lang een stadsfiets huren bij stad Gent. Deze fiets is het ideale vervoermiddel in een stad, behalve dan op tramsporen… Naast tramsporen moet je ook gewaarschuwd zijn voor de enige echte Sint-Kwintensberg.
  • Vergeet je studentenkaart niet! Tal van keren stond ik aan campus Kattenberg voor een gesloten deur, aangezien ik voor de verandering mijn studentenkaart vergeten was. NO CARD, NO ENTRY!
  • Gent beschikt over tal van leuke bloklocaties. Interesse? Lees er meer over in deze blog.

Nog meer lezen over het studentenleven in Gent?: https://www.arteveldehogeschool.be/

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *