Op kot in Gent: Hoe pak ik dat aan?

kot Gent - buitenkant kot

Ga of ben jij aan het studeren in Gent? En ben je nog op zoek naar een kot? Dan is deze blogpost zeker iets voor jou. Je leest hier hoe ik mijn zoektocht naar een kot in Gent ben begonnen en hoe ik het ‘kotleven’ nadien heb aangepakt.

Mijn zoektocht naar een kot in Gent

Toen ik had besloten om op kot te gaan in Gent, had ik geen flauw idee van waar ik moest beginnen zoeken. Samen met mijn ouders had ik een bepaald budget afgesproken waarbinnen het kot in Gent moest vallen, maar dat was het dan ook. Voor de rest was ik helemaal vrij in het kiezen en zoeken van een kot.

Ik begon met het overlopen wat voor mij belangrijk was. Qua locatie had ik een bepaalde voorkeur, ik wilde op wandelafstand van mijn campussen zitten. In het beste geval had ik ook een eigen sanitair en keuken.

Ik heb me vervolgens aangesloten bij enkele Facebookgroepen waar ze koten in Gent aanboden, maar ben ook op verschillende andere websites blijven kijken naar een beschikbaar kot in Gent. Wanneer ik één vond dat me aansprak, stuurde ik een berichtje naar de eigenaar en toen was het afwachten tot ik een antwoord kreeg. Uiteindelijk vond ik mijn lievelingsplekje via de website ikot.

Tips voor een kotbezoek in Gent

Waar je zelf op moet letten

Bij het bezoeken van een kot in Gent zijn er een aantal zaken waar je zeker aan moet denken.

Ten eerste is het belangrijk om goed na te gaan of de prijs van het kot inclusief of exclusief EGW is. Het kan namelijk zo zijn dat je buiten de huurprijs ook nog kosten zal hebben voor gas, elektriciteit en water. Als dit het geval is, vraag dan zeker ook na of de huisbaas een idee heeft van de kosten die er nog zouden bijkomen.

Ten tweede is het ook essentieel om het contract grondig na te lezen zodat je op de hoogte bent van de afspraken tussen huurder en verhuurder. Belangrijk hierbij is ook om te bekijken wat de duur van het contract is. Als laatste tip geef ik ook nog mee dat het nuttig kan zijn om eens te vragen naar de huurwaarborg.

Laat een goede indruk achter

Wanneer je naar het kot gaat kijken waarin je geïnteresseerd bent, is het belangrijk dat je een goede indruk achterlaat. Mijn huidig kot in Gent was zeer populair toen ik het online had gevonden. Op het moment dat ik het mocht bezoeken, waren er nog negen andere mensen in geïnteresseerd.

Ik ben het kot samen met mijn mama en oma gaan bekijken. Dat gaf de huisbaas een vertrouwd gevoel aangezien hij zag dat de student (ik dus) die in zijn huis kwam wonen, goed ondersteund werd door de ouders en die dus ook achter de keuze staan van hun kind.

Handige sites die een kot in Gent aanbieden

Tijdens je zoektocht naar een kot in Gent is het goed om zoveel mogelijk sites te raadplegen waarop je koten in Gent kan vinden. Er zijn verschillende Facebookgroepen waarbij je je bij kan aansluiten. In deze groepen komen regelmatig advertenties van mensen die een kot verhuren, maar je kan er ook zelf een berichtje in plaatsen om te laten weten dat je op zoek bent naar een kot in Gent. In deze groepen zitten ook eigenaren van koten en zo bereik je dus het juiste publiek. Verder zijn websites zoals ikot, Student Rooms e.d. ook interessant om op te volgen.

Als laatste zou ik je als student ook aanraden om een kijkje te nemen op kotatgent-pagina van stad Gent. Daar vind je ook allemaal nuttige informatie in verband met het huren van een kot in Gent.

Ben je na het lezen van dit blogbericht geprikkeld om nog meer artikels te lezen over het studentenleven in Gent? Neem dan gerust een kijkje op de website van de Arteveldehogeschool.

Liefs, Maaike

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *