Join nu een studentenvereniging in Gent!

Studentenvereniging Gent

Je hebt waarschijnlijk al gehoord over die toffe vriendengroepen met hun dikke linten, die de Overpoortstraat inpalmen. Het zal waarschijnlijk een studentenvereniging zijn!

Op het eerste zicht zien ze er allemaal wat intimiderend uit. Maar eens je ze beter leert kennen, worden ze mogelijks je nieuwe vrienden.

Mijn ervaring in Gent

Tijdens het zesde middelbaar had ik al veel gehoord over al de wilde feesten in Gent. Toen ik mijn studiekeuze maakte, ging mijn voorkeur uiteraard ook uit naar Gent. Dag één gingen we direct naar de Overpoortaar waar we al vlug enkele leden van een studentenvereniging zagen. Na menig wat drankjes heb ik me dan ook direct laten overtuigen om me in te schrijven. De volgende dag sloeg het pas echt in wat er me nu te wachten stond.

Ik had me niet enkel ingeschreven bij een studentenvereniging in Gent, maar ook direct een abonnement genomen op vele feestjes en nieuwe vriendschappen. Vanaf die dag was mijn studentenleven, naast het menig studeren natuurlijk, één groot feest!

We all deserve an alcoholiday”

5 voordelen aan een studentenvereniging

  • Vrienden voor het leven!
  • Netwerken
  • Samen studeren
  • Staat goed op je CV
  • Je leert de stad Gent ontdekken

Welke studentenvereniging kies ik in Gent?

Nu vraag je je zeker af, hoe je tussen al die verschillende studentenverenigingen, degene kiest die het meest bij jou past? Wel je kunt ze opdelen volgens hun oorsprong. Zo zijn er drie hoofdgroepen: het Falculteitenkonvent, het Seniorenkonvent en het Homekonvent.

Faculteitenkonvent

Hieronder verstaan we de studentenverenigingen van Gent die gelinkt zijn aan welbepaalde faculteiten. Enkel voorbeelden hiervan zijn de geneeskunde, dierengeneeskunde, economie, rechten … Je kan je enkel bij deze studentenverenigingen aansluiten als je ook deze studie volgt. Het is ook logisch, want er worden namelijk veel cursussen uitgewisseld en samen gestudeerd.

Seniorenkonvent

Hieronder verstaan we dan weer de regionale studentenverenigingen. Je sluit je hierbij dus meestal aan bij je streek. Dit biedt ook zijn voordelen, aangezien je meestal van dezelfde steden komt. Je kent elkaar al van voor je naar Gent kwam en versterkt je vriendschap.

Homekonvent

Mensen die niet op kot zitten in Gent, kunnen ook in een Home verblijven. Ieder Home heeft ook zijn eigen studentenvereniging. Daar leer je iedereen kennen en worden er ook activiteiten georganiseerd.

Algemene activiteiten

Naast alle activiteiten die elke studentenvereniging zelf organiseerd, zijn er ook enkele activiteiten samen. Eens je zo’n activiteit hebt meegemaakt, kan je niet wachten tot de volgende. Op deze gebeurtenissen maak je herinneringen, die je je hele leven kan blijven vertellen. Eén van die grote activiteiten is de Gravensteenfeesten.

Hier wordt ieder jaar de bezetting van het Gravensteen herdacht. In de middag loopt iedere studentenvereniging in groep met hun vlag richting de burcht. Op het middenplein worden heel wat liederen gezongen, gevolgd door een speech van het bestuur. Tegen de avond marcheren we met een stoet richting het Sint-Pietersplein waar we de hele avond feesten.

Kijk zeker eens verder welke studiekeuze je aan je studentenvereniging wil koppelen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *