Foto’s bewerken, 5 handige tools!

foto's bewerken - vijf handige tools om foto's te bewerken

Zoals we allemaal weten, is het bewerken van foto’s vaak geen evidente opgave. Nu kan het juist en professioneel bewerken van je foto’s wel een groot verschil maken qua uitzicht. Ik heb voor jullie vijf handige tools onderzocht, waarmee je jouw foto’s naar een ander niveau tilt! Deze tools zijn gemaakt voor professionele fotografen, kwaliteit gegarandeerd dus! 

1.    Adobe Photoshop

De eerste tool is ook de meest voor de hand liggende, Adobe Photoshop. Het programma is een heavy-duty foto editor waar miljoenen professionele fotografen dagelijks op terugvallen. De tool heeft te veel functies om hier allemaal op te noemen, maar het geeft je de mogelijkheid om je foto’s om te toveren tot ware kunstwerken. Photoshop heeft een steile leercurve, maar eens je er mee weg bent, zijn de mogelijkheden oneindig. 

2.    Adobe Lightroom

De tweede tool is Lightroom. Ook een programma van Adobe, maar toch wel verschillend van Photoshop. beide zijn ontwikkeld voor het bewerken van foto’s, dat is zeker. Lightroom is eerder ontwikkeld voor fotografen die snel en gemakkelijk tientallen of honderden foto’s moeten bewerken. Photoshop bied je meer mogelijkheden, terwijl Lightroom focust op een snellere workflow.  

3.    Luminar 4

Een alternatief voor de, toch wel dure, Adobe programma’s, is Luminar 4. Het programma is ontwikkeld voor het efficiënt bewerken van foto’s. De interface is gebruiksvriendelijk en simpel. Een voordeel is dat je eenmalig betaald voor een programma dat je vlot opweg helpt bij het bewerken van foto’s. Natuurlijk zijn er ook nadelen. Luminar heeft geen smartphone versie en kent slechts enkele export opties. Voor de beginnende fotograaf is dit geen probleem, maar naarmate je groeit in het vak, kan dit voor enkele problemen zorgen. 

4.    ACDSEE

ACDsee Photo Studio Ultimate is een easy-to use programma voor beginnende fotografen. De tool ziet er ingewikkeld uit, maar is heel gebruiksvriendelijk. ACDsee heeft enkele belangrijke pluspunten. Cloud opslag, een aanpasbare interface en snelle herkenning/geotagging zijn allemaal geïntegreerd in de software. Je krijgt dus veel ‘value for money’. Natuurlijk zijn er ook nadelen, namelijk minder nauwkeurige correctie gereedschappen en een aantal tools die ontbreken. Al bij al blijft het een zeer interessant programma dat je al ver opweg helpt.  

5.    GIMP (gratis)

Last but not least, een gratis foto bewerkingsprogramma. GIMP staat al jaren bekend als een van de beste, gratis tools door zijn indrukwekkende selectie en montage tools. Het programma heeft meer features dan sommige betaalde tools en is dus zeker aan te raden. Uiteraard heeft een tool als GIMP ook een aantal nadelen. Sommige features zijn moeilijk te gebruiken en er is geen mogelijkheid tot CMYK exporteren, Maar al bij al is hij zeker aan te raden voor beginnende fotografen.

Voorbeeld GIMP

Wil je nog meer interessante blogartikkels lezen? Klik hier en lees meer!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *