Een sollicitatie voorbereiden, 10 tips!

sollicitatie voorbereiden - tips

Een sollicitatie voorbereiden is heel belangrijk. Een sollicitatiegesprek is altijd spannend. Het is dus heel normaal dat je zenuwachtig bent. Door je goed voor te bereiden, verlaag je je stressniveau. Zo stel je jezelf gerust en kom je professioneler over. Op die manier verhoog je je kans op een job en dat is het doel, toch?

Tip 1: Ken het bedrijf waarvoor je solliciteert.

Hoeveel werknemers werken in dit bedrijf? Hebben ze filialen in het buitenland? In welke sector is de organisatie actief? Wat is hun missie? Wat is hun visie? Welke waarden dragen ze in de organisatie hoog in het vaandel? Wie is de CEO? Hoe is de firma ontstaan? Bekijk zeker de pagina “over ons” op hun website.

Tip 2: Waarom solliciteer je voor dit bedrijf?

Als je zelf weet waarom je voor dit bedrijf solliciteert, kom je enthousiast, zelfzeker en gedreven over. Probeer hier zeker niets te verzinnen, hoe eerlijker, hoe beter! Overdrijven met mate mag natuurlijk wel. Neem de vacature nog eens goed door en maak voor jezelf uit waarom je de job wil. Zo kan je wat jij zoekt, afstemmen op wat de organisatie zoekt.

Tip 3: Een sollicitatie voorbereiden doe je op tijd.

Geef jezelf wat tijd om het sollicitatiegesprek voor te bereiden. Zorg dat je tijd hebt om antwoorden op veelgestelde vragen voor te bereiden. Begin enkele dagen op voorhand, zodat je je antwoorden nog kan aanpassen.

Tip 4: Waarom moeten ze jou kiezen?

Wat heb jij hen te bieden? Waarom zouden ze jou moeten aannemen en niet die andere kandidaat met hetzelfde diploma? Misschien heb je al belangrijke vaardigheden geleerd uit een stage of vakantiejob, of misschien heb je je leidinggevende kwaliteiten kunnen trainen in de jeugdbeweging. Vergeet zeker niet om de vacature nog eens te lezen. Zo weet je wat ze van jou verwachten en waarvan je ze moet overtuigen.

Denk ook vooral na waarom het bedrijf bij je past. Je kan extra scoren wanneer je dit antwoord kan koppelen aan de missie en visie van het bedrijf.

Tip 5: Controleer je sociale media!

Bazen controleren de sociale media van hun sollicitanten. Anticipeer hierop. Filter al je socialemediakanalen! De gouden regel is: Foto’s of filmpjes die je niet aan je oma zou tonen, verberg je voor je toekomstige werkgever! Hoe minder er op je sociale media te vinden is, hoe minder vooroordelen de interviewer zal hebben.

Staat je cv op LinkedIn? Controleer dan zeker of je hetzelfde cv hebt doorgestuurd. Is dit niet het geval, dan is de kans groot dat de interviewer zal vragen waarom de twee cv’s verschillen.

Tip 6: Neem je cv nog eens goed door.

Natuurlijk moet je je cv nog eens nalezen voordat je het verzendt. Een sollicitatiebrief, cv of motivatiebrief met schrijffouten is not done. Laat je documenten ook zeker eens nalezen door iemand anders.

Wanneer je bent uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek, houd er dan rekening mee dat de inhoud van je cv zeker aan bod zal komen. Je sollicitatie voorbereiden doe je ook door je cv nog eens door te nemen. Zorg ervoor dat je vragen over je cv kan beantwoorden. Wanneer je bijvoorbeeld veranderde van studierichting, zorg dan dat je kan uitleggen waarom je die keuze gemaakt hebt.

Let op! Een sollicitatiegesprek is geen mondelinge opsomming van je cv. Beperk je tot relevantste informatie.

Tip 7: Wees stipt!

Het is beter om veel te vroeg te zijn dan veel te laat. Merk je dat je toch te laat zal komen, verwittig dan zo snel mogelijk je contactpersoon.

Zorg ervoor dat je weet waar je sollicitatie zal plaatsvinden. Ben je niet zeker langs welke ingang je moet binnengaan? Maak dan dat je weet waar het onthaal is, zodat je kan vragen waar je moet zijn.

Tip 8: Zorg dat je er verzorgd uitziet.

Kleren maken de… sollicitant! Een sollicitatie voorbereiden gaat verder dan weten wat je wil zeggen. Zorg dat je verzorgd gekleed bent. Het is ook heel belangrijk dat je kleren comfortabel zitten. Draag kleding waarin je je goed voelt. Te nauwe of ongemakkelijke kledij zal ervoor zorgen dat je je minder op je gemak voelt. Dit is zichtbaar in je lichaamstaal. Hierdoor kom je zenuwachtiger over.

Tip 9: Wees de beste versie van jezelf.

Een eerste indruk is allesbepalend. Zorg ervoor dat je vriendelijk overkomt. Dit doe je door te lachen. Doordat je lacht, gaat de interviewer je sympathiek vinden. Nog interessanter is dat, doordat je glimlacht, je meer ontspannen overkomt.

Speel geen toneeltje, dan val je door de mand! Wees jezelf, maar enthousiaster. Stel je leergierig en gemotiveerd op, wanneer de interviewer meer over de jobinhoud vertelt.

Tip 10: Vraag tips!

Iedereen heeft zijn manier om een sollicitatiegesprek voor te bereiden. Wees dus zeker niet bang om tips te vragen. Iedereen moet in zijn leven wel eens solliciteren en iedereen heeft zijn eigen tips en adviezen. Maak daar gebruik van!

Een sollicitatie voorbereiden, zo simpel als tellen tot 10!

Een sollicitatie is altijd spannend. Zou je liever aan de andere kant van de tafel willen zitten? Dan is de opleiding Officemanagement Human Resources zeker iets voor jou!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *