Het organiseren van online events

Voorbeeld van een online op tv

De overstap naar online events

Iedereen zit met hetzelfde probleem, namelijk de covid-19 pandemie. Vele sectoren zijn hierdoor getroffen zoals de horeca, maar ook natuurlijk de eventsector. Iedere organisator begon te zoeken naar alternatieven. Het concept voor het event moest “coronaproof” zijn anders mocht het niet doorgaan. Zo simpel was dit niet, want naast alle door de overheid opgelegde regels die je hebt gevolgd, kon het nog zijn dat je event niet kon plaatsvinden omdat de regels van de gemeente waar je woont het niet toelaten. Zo moesten we gaan creatief gaan nadenken en beginnen met het organiseren van online events.

Alternatieven voor online events

Hoe kan men nu evenementen gaan organiseren online. De meest gebruikelijke methode voor het organiseren van online events is doormiddel van een livestream. Deze livestream kan op verschillende kanalen worden uitgezonden zoals facebook, YouTube, twitch….

Er zijn verschillende programma’s die je livestream op poten kunnen zetten. Facebook werkt bijvoorbeeld nauw samen met OBS, een streamprogramma waar je enorm veel mee kunt. Na een paar klikken kan je gewoon je camerabeelden op het internet plaatsen. Zo kunnen veel evenementen toch online plaatsvinden, dus niet alleen een Dj zie zijn set streamt, maar ook bijvoorbeeld een modeshow. Je kan zo goed als alle evenementen laten doorgaan online als je maar creatief genoeg bent.

Een goed verdienmodel is moeilijk te vinden voor je online events. Het makkelijkste is om een donatie knop te voorzien waar he kijkers/bezoekers een kleine donatie kunnen schenken. Een andere manier is om bijvoorbeeld een vorm van merchandise te voorzien die de koop staat.

De online event ervaringen

Een van de belangrijkste zaken van een event is de beleving ervan. Denk maar aan Tommorowland, het event dat iedereen zich herinnert als een sprookje waar ze ieder jaar weer willen ontwaken. Alles draait rond belevenis, maar hoe kan men die belevenis nu online simuleren. Een doorsnee livestream gaat geen belevenis brengen aan de bezoekers, het zal op een andere manier moeten gebeuren. Er zijn namelijk platformen die een virtuele service aanbieden.

Je kan je event online simuleren en bezoekers kunnen dan met hun avatar je event verkennen en beleven. Op deze manier creëer je toch belevenis van je evenement. Bovendien laten deze platformen ook interactie toe met andere bezoekers, zo kan je toch nog vrienden maken op bijvoorbeeld een online festival.

Tegenwoordig heb je ook zoiets als een virtual reality bril. Ik hoef niet uit te leggen wat het kan doen maar kan wel zeggen dat het ook een hulp is in de event sector. Door de bril op te zetten kan je grote online evenementen bijwonen alsof je er echt bent geweest.

Be creative

Hoe creatiever je bent bij het uitwerken van je online events, hoe beter de ervaring zal zijn van je kijker. Een voorbeeld van een uniek onlineconcept is een online bierproeverij. De klanten kunnen dan hun lokaal bierpakket online bestellen en proeven deze dan terwijl de uitleg via livestream wordt gegeven. Ze kunnen op deze manier dan rechtstreeks vragen gaan stellen aan de brouwers zelf.

Conclusie

Als je creatief genoeg bent kan je ook tijdens deze pandemie een pracht van een online event neerzetten. Wees origineel en maak je event realiteit of beter nog virtualiteit.

Wilt u meer info wilt over online tools voor uw online events, bekijk dan onderstaande link.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *