Het leven zoals het is: student in Gent

Studeren in Gent

De studentenjaren worden ook wel eens “de mooiste jaren van je leven” genoemd. Maar is dat in  werkelijkheid ook zo? En wat komt er zoal kijken bij het studenten- en kotleven in Gent, samen met Leuven dé studentenstad van België? In dit blogartikel kom je er alles over te weten! Ikzelf studeer al enkele jaren in Gent, waarvan ondertussen al meer dan twee jaar op kot. Hierdoor weet ik wat het is om student te zijn in Gent met én zonder kot.

Het pendelleven

Zoals vele andere eerstejaarsstudenten moest ik mij eerst “bewijzen” vooraleer ik op kot mocht. Dat betekende dus: elke dag pendelen! Nu, ik woon in Maarkedal en heb een regelmatige verbinding naar Gent via Oudenaarde die ongeveer een halfuurtje duurt. Als je om 8u30 in de ochtend les hebt, valt dat nog mee, maar ik kan mij inbeelden dat als je pendelrit langer duurt, dit na een tijdje voor frustraties kan zorgen. Altijd dat vroeg opstaan… Gelukkig zijn er vrienden die wél op kot zitten! Het is altijd leuk om na een avondje uit een plaats te hebben om te “crashen”.

Een ander minpuntje aan het pendelen is dat als je springuren hebt, je verplicht bent in Gent te blijven. Dat is natuurlijk niet het einde van de wereld, maar als je op kot zit, kan je daar dan eventjes naartoe gaan om wat uit te rusten bijvoorbeeld.

Studentenresto’s en studieruimtes

Tijdens de middag kan elke student terecht in de studentenrestaurants. Voor Arteveldestudenten kan je bijvoorbeeld naar Campus Kantienberg gaan. Daar heb je een ruime keuze aan zowel warme als koude maaltijden. Bovendien is er plaats genoeg aan de lange tafels om met je hele vriendengroep samen te zitten!

Naast de resto’s beschikt elke campus ook over een polyvalente ruimte, hier kan je in alle rust studeren of taken en groepsopdrachten maken. De polyvalente ruimtes beschikken ook over een heleboel computers en printers; het is de ideale studeer- en werkplek!

Het kotleven: de “echte” student-in-Gent

Kotfeestjes met vrienden!

Er wordt soms wel eens gezegd dat als je voor de volledige studentenervaring wilt gaan, je beter een kot huurt. Hierbij hoort dan het klassieke beeld van de uitgaande student. En dat is deels ook waar; voor de coronacrisis, toen feesten nog niet illegaal was, ging ik geregeld uit (minstens één keer per week). De eerste weken zijn qua vrijheid en plezier altijd het beste, met o.a. de Student Kick-off in de eerste week, Halloweenfeestjes …

Maar het kotleven is natuurlijk niet enkel feesten. Er moet gestudeerd worden én je moet leren zelfstandig leven. Dit wil zeggen: zelf koken, vuilnis buitenzetten, kuisen, boodschappen doen… Dit was de grootste uitdaging voor mij. Ik ben het altijd gewoon geweest om te leven in “Hotel Mama”, maar op kot moet je je plan leren trekken en dat maakt het kotleven extra uitdagend!  Na een tijdje kom je in die routine en gaat alles steeds vlotter, zelfs het koken!

De prachtige stad Gent

Kerstverlichting op de Korenlei

Student zijn in Gent heeft nog een grote troef: de prachtige omgeving! Het oude historische centrum is naar mijn mening het mooiste van heel België en erg aangenaam om door te kuieren! Maar ook in de studentenbuurt net erbuiten heerst een erg leuke sfeer. Overal in Gent vind je gezellige cafés en heerlijke plekjes om te chillen met vrienden of tot rust te komen, denk maar aan de bekende Gras- en Korenlei of de vele stadsparken zoals bijvoorbeeld het Citadelpark.

Als je aan mij zou vragen of mijn studentenjaren in Gent de beste jaren van mijn leven waren tot nu toe, antwoord ik volmondig “ja!”. De vrijheid die je krijgt zorgt ervoor dat je zelfstandig moet leren zijn en verantwoordelijk moet omgaan met je studies. En er is natuurlijk heel veel tijd om af te spreken met vrienden en om feest te vieren! Het is kwestie van een gezonde combinatie te vinden tussen studeren en plezier maken en dan ben je vertrokken voor enkele mooie jaren!

Wil je nog meer te weten komen over het studentenleven in Gent? Neem dan zeker een kijkje op de site van Arteveldehogeschool:  https://www.arteveldehogeschool.be/

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *