Hoe uw statuut student zelfstandige aanvragen?

Statuut Student Zelfstandige Samenwerking

Als jonge ondernemer wordt je vaak geconfronteerd met heel wat nieuwe termen. Je hebt vaak geen idee hoe alles in zijn werk gaat, laat staan hoe je bepaalde zaken moet aanpakken en uitvoeren. Vooral het voldoen aan alle legale administratie specificaties om uw onderneming op te richten kan heel verwarrend zijn. In dit artikel geven we meer uitleg over het statuut student zelfstandige, wat het omvat, wat de voorwaarden zijn en hoe je het kan verkrijgen.

Statuut student zelfstandige vs. student-ondernemer.

De termen student zelfstandige en student-ondernemer zijn heel gelijkaardige termen, die weleens door elkaar gebruikt worden. Maar in de praktijk betekenen deze twee termen niet hetzelfde. Zo is het statuut student zelfstandige een erkenning door de hogeschool of universiteit, waarbij je je studieverplichtingen beter kunt afstellen op je zelfstandige activiteiten. Het is dus geen erkenning door de overheid, die invloed heeft op uw sociale bijdrage en belastingen. Verwar het statuut student zelfstandige zeker niet met student-ondernemer.

Het sociale-fiscale statuut student-ondernemer is wel een juridische entiteit is. Het is een soort bedrijfsvorm, die valt onder een eenmanszaak of eenpersoonszaak. Dit is de economische activiteit die je zal gaan uitvoeren als natuurlijk persoon die een onderneming heeft. Deze bedrijfsvorm zal wel invloed hebben op uw sociale bijdrage en belastingen.

Eisen statuut student zelfstandige.

Alvorens je de aanvraag kunt doen voor het statuut student zelfstandige bij de hogeschool of universiteit moet je aan enkele voorwaarden voldoen. Deze voorwaarden bestaan uit:

  • Je bent ingeschreven aan de onderwijsinstelling.
  • Je voert een zelfstandige activiteit uit. Of bent van plan te starten binnen de 12 maand.

Aanvraag indienen bij de hogeschool of universiteit.

De aanvraag van het statuut student zelfstandige verschilt naargelang de onderwijsinstelling. Bij Arteveldehogeschool te Gent kan je jouw aanvraag al indienen vanaf drie weken voor het academiejaar, en nadat je bent ingeschreven in een opleiding. Het indienen kan via het digitale aanvraagsysteem.

Bij het indienen van de aanvraag moet je reeds enkele documentatie voorzien:

  • Bewijs inschrijving als zelfstandige; OF
  • Indien je nog geen onderneming hebt een duidelijk stappenplan met timing per maand om de onderneming binnen de 12 maand op te richten. Hierbij moet het ondernemingsidee ook duidelijk naar voor komen.

Bij de aanvraag van het statuut zelfstandige bij de hogeschool of universiteit, zit je samen met uw traject-coach, waarbij je samen opzoek gaat naar het ideale traject om uw zelfstandige activiteit en schoolwerk op elkaar af te stemmen. Zo kan je een aanvraag indienen voor een flexibel lessenrooster, lessen vroeger verlaten, examens verplaatsen naar de inhaaldag, opdrachten verplaatsen naar een latere datum, … afhankelijk van jouw verkregen faciliteiten.

Wat kan Arteveldehogeschool nog voor jou doen?

Ben je van plan om een ondernemingsidee uit te werken en een onderneming op te richten binnen de 12 maand? Ga dan zeker langs bij Idea Factory. Idea Factory maakt namelijk deel uit van Gentrepreneur, het Gentse netwerk van ondernemende jongeren, waarbij coaches klaar staan om je te begeleiden bij het opstarten van de onderneming. Je kan ook bij hen terecht voor al jouw andere ondernemingsvragen.

Lees meer wat Arteveldehogeschool nog voor jou kan betekenen op https://www.arteveldehogeschool.be/bij-ons-studeren/begeleiding-op-maat/bijzondere-statuten/student-ondernemers

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *