Student op kot of pendelen?

Als je wilt gaan studeren heb je twee mogelijkheden: je kan pendelen of je wordt een student op kot. Maar hoe weet je of het wel iets voor jou is? Wat zijn de praktische voor- en nadelen?

Mijn naam is Annelies Gorgon, ik studeer al vier jaar in Gent. Zelf heb ik drie jaar lang elke dag gependeld. Dit academiejaar zit ik op kot. Ik zou graag mijn ervaringen met jullie delen, zo hoop ik jullie te helpen de juiste beslissing te maken.

Of je nu pendelt of op kot zit, aan beide hangen voor- en nadelen vast. Ik lijst ze hieronder voor jullie op.

Pendelstudent

Vroeg opstaan

Vroeg opstaan, weinig studenten doet het graag. Als je pendelt zal je regelmatig eerder moeten opstaan dan je medestudenten die op kot zitten. Hoe verder je woont beïnvloedt hoelang je onderweg zal zijn. Maar ook hoe goed en betrouwbaar jouw trein- en/of busverbinding is naar de stad. Hoeveel treinen of bussen zijn er per uur? Moet je overstappen?

Als je niet moet overstappen, kan je onderweg nog een snel dutje doen. Mits je niet te bang bent om je halte te missen natuurlijk.

Treinen is altijd een beetje reizen

Het openbaar vervoer in België is alles behalve efficiënt en vlot geregeld. Stiptheid is onbestaande en stakingen zijn helaas een regelmatigheid.

Goede tip: Neem voor verplichte lessen en examens geen trein die te nipt aansluit tegen je les. Het is altijd beter dat je te vroeg bent, dan dat je de les of zelf je examen mist. Of zorg dat je een back-up plan hebt.

Om in België dagelijks het openbaar vervoer te nemen, moet je nu eenmaal een beetje een avonturier zijn.

Lezen/leren onderweg

Zelf ben ik een echte boekenwurm. Maar ik heb ook veel andere hobby’s en vind het dus moeilijk om een goed moment te vinden om volledig op te gaan in een goed boek. Het openbaar vervoer is daar ideaal voor, als je niet te regelmatig moet overstappen natuurlijk.

Pendelen hoeft echt geen verloren tijd te zijn, je kan je best aangenaam vermaken of zelf studeren als je dat wilt.

Ik ga niet liegen: geconcentreerd studeren op een bus of trein zal meestal niet mogelijk zijn, maar het is wel een ideaal moment om voor een test of examen je notities of cursussen nog een laatste keer door te nemen.

Oost west, thuis best

Het fijnste aan pendelen is natuurlijk dat je kan verblijven in Hotel Mama. Niets is fijner dan ’s avonds thuiskomen en aan tafel aanschuiven, de boodschappen zijn al gedaan en als je geluk hebt moet je de afwas niet doen. Je kan ’s avonds ook gezellig met je familie in de zetel ploffen en vertellen over je dag.

Maar je kan in de week ook afspreken met vrienden die niet studeren of niet op kot zitten. Of je kan jouw geliefde hobby in jouw favoriete club voortzetten. You can do it all!

Sociale controle

Thuis is waar het internet snel werkt. Super gemakkelijk om te Netflixen, streamen of YouTube te kijken. Maar in huidige tijden vooral om online lessen te volgen.

En als je niet altijd even gedisciplineerd bent om te studeren, is er natuurlijk de sociale controle van thuis die je wat kan helpen. Zo kan je misschien meer en beter studeren, als is het maar om de alom bekende vraag van alle mama’s te vermijden “Moet jij niet studeren?”.

Student op kot

Money, money, money

Op kot gaan is sowieso duur, ondanks dat je geen trein- of busabonnement meer moet kopen. Er is natuurlijk de huur en de maandelijkse kosten maar ook boodschappen, meubels, decoratie…

En als je graag uitgaat of ‘s avonds iets gaat drinken met vrienden of medestudenten, kan de rekening ook aardig oplopen.

Je kan een job zoeken als student om jezelf maandelijks wat meer marge te geven, maar dat kost dan natuurlijk weer tijd.

Extra werk

Als je niet elke dag moet pendelen, win je veel tijd. Soms zelf een paar uur per dag. Maar er zijn wel andere dingen waar je tijd voor moet maken. Je moet boodschappen doen, koken, je kot kuisen, eventueel werken voor je studentenjob…

Je leert dat de frigo zichzelf niet vult, dat de tafel niet magisch gedekt staat en dat een propere kamer niet vanzelfsprekend is.

Freedom!

Wauw, de vrijheid die je op kot hebt is immens. Je kan zelf bepalen hoe je jouw dag doorbrengt, wat en wanneer je wilt eten, wanneer en hoelang je weg gaat… Als student op kot kan je pas het echte studentenleven meemaken, een echte unieke ervaring waar je maar een paar jaar kan van genieten.

Bovendien kan je ook jouw eigen ruimte inrichten en decoreren hoe jij het zelf wilt. En het is natuurlijk ook een goede voorbereiding naar later toe. Je leert jezelf kennen en voor jezelf zorgen. Misschien besef je dat je een echte opruimfreak bent of net een sloddervos. Het belangrijkste is dat je 100% jezelf kan zijn in jouw kot.

Meer studietijd

Hoewel je moet koken, afwassen en boodschappen doen, heb je waarschijnlijk meer tijd over dan als je zou pendelen. Je kan dus op kot natuurlijk meer studeren. En dat zonder gillende broertjes of zusjes, een zagende papa of een stofzuigende mama in de buurt.

Je leert nieuwe mensen kennen

Als je een gemeenschappelijke ruimte hebt op kot, leer je jouw kotgenoten snel kennen. En als je die ruimte niet hebt, raad ik zeker aan om eens een feestje te geven of eens samen af te spreken. Er is niets leuker dan goed bevriend te zijn met de andere studenten op jouw kot. Je kan altijd eens binnenspringen, samen koken of iets lenen van elkaar. Het verminderd ook de kans dat ze lastig zullen zijn als je eens een laat kotfeestje hebt met vrienden.

Je kan je ook aansluiten in een studentenvereniging, dan leer je gegarandeerd veel nieuwe mensen kennen. Is een studentenvereniging niets voor jou? Dan kan je ook altijd een hobby volgen of gaan sporten in een club. Daar vindt je meteen mensen met dezelfde interesses. Succes gegarandeerd!

Conclusie

Zelf geniet ik erg van het leven van een student op kot. Je moet voor jezelf kunnen zorgen en je zal geregeld eens alleen zitten.

Toch kijk ik er elk weekend weer naar uit om thuis te zijn. En af en toe mis ik het zelf om een  uurtje op mijn gemak op de trein of bus door te brengen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *