Studentenverenigingen in Gent: doen!

Voordelen van studentenverenigingen in Gent

Je hebt het waarschijnlijk al vaak horen zeggen: “De studententijd is de beste tijd van je leven”. Je hebt minder lessen, bepaalde vakken zijn niet langer verplicht, je gaat op kot… en je sluit je aan bij enkele studentenverenigingen. Dankzij deze studentenverenigingen ontmoet je heel wat nieuwe mensen en maak je vrienden voor het leven. Ook kan je deelnemen aan verschillende activiteiten. Een wekelijkse clubavond, verschillende sport- en cultuuractiviteiten en de welbekende cantussen zijn hier voorbeelden van.

In Gent zijn er meer dan 140 studentenverenigingen. Deze zijn heel divers en kunnen zowel aansluiten bij je studierichting als bij je regio en je interesses. Veel studentenverenigingen zorgen ervoor dat hun leden in verschillende zaken voordelen genieten. Zo krijg je op financieel vlak heel wat kortingen bij supermarkten, kopiecenters, broodjeszaken, cafés…

Twijfels wegwerken

Toch hebben heel wat mensen een negatief beeld over deze studentenverenigingen. In 2018 stierf de twintigjarige student Sanda Dia tijdens de studentendoop. Dit zorgde voor een deuk in het imago van vele clubs. Hierdoor worden vaak alle studentenverenigingen over dezelfde kam gescheerd en zorgt dit voor een vertekend beeld over de clubs.

Dit is natuurlijk niet vaak het geval. Zo goed als elke studentenkring houdt zich aan een bepaald doopdecreet. Hier wordt met de stad overeengekomen wat mag en niet mag. Eén nadeel bij grotere clubs zoals bv de studentenverenigingen in Gent is dat alles iets minder familiaal verloopt. Uit persoonlijke ondervindingen heb ik al gemerkt dat iets lokalere clubs familialer zijn. Iedereen kent elkaar en dit zorgt voor een zeer hechte groep.

De doop in Gentse studentenverenigingen

Heel wat mensen durven zich niet aan te sluiten bij een studentenvereniging door de zogezegde “demonische” activiteiten tijdens de studentendoop. Ikzelf ben in mijn leven al twee keer gedoopt geweest. De eerste keer door een oude man met gewijd water, enkele dagen nadat ik het levenslicht zag. De tweede keer bij Curatio. Cuartio is een van de studentenverenigingen in Gent voor leerlingen die een managementrichting of journalistiek studeren aan de Arteveldehogeschool.

Als schacht zijnde worden we bekeken als de “groentjes” van de club. De doopmeesters hebben op dat moment ons lot in handen. Uiteindelijk is dit maar voor een korte periode aangezien er later van ons verwacht wordt om onze ontgroeningsluiken te voltooien. Dan worden we pas gezien als “volwaardig” lid. Dit noemt men een commilitoon. Mensen met grotere ambities kunnen kiezen om in het presidium te gaan met als kers op de taart de functie van praeses. Voor deze functie moet je minstens 2 jaar in het presidium zitten.

De dag van mijn doop lag ik samen met 24 andere studenten uitgeput op de grond. Een stinkend mengsel genaamd “de schachtenpap” in mijn haar en knoflook en hondenbrokken in mijn mond. Mijn lotgenoten en ik hadden die dag al verschillende opdrachten uitgevoerd. Op handen en knieën het Sint-Pietersplein enkele keren oversteken, geroosterde sprinkhanen eten, bokspringen en dit allemaal met een ei in onze broek dat niet mocht breken. Al bij al viel het nog zeer goed mee en uiteindelijk heb ik er alleen maar goede herinneringen aan overgehouden.

Je kan niet eeuwig studeren, maar ’t studentenhart blijft altijd slaan (Niels Detaye)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *