Depressie jongeren tips tijdens corona

Veel jongeren lijden meer aan depressie tijdens deze coronaperiode. Heb je het ook moeilijk tijdens deze tijden? Weet je niet wat je moet doen om weer je oude zelf te vinden? Je bent zeker niet alleen. In deze blog deel ik 5 tips die jongeren kunnen helpen omgaan met hun depressie.

1. Onderhoud sociale contacten

Het kan soms een uitdaging zijn, maar probeer sociale contacten te behouden met familie of vrienden. Je moet je helemaal niet schamen voor je depressie. Vaak kan een gesprek een positief effect hebben op je probleem. Door over jouw depressie te praten met iemand die je vertrouwt, kun je jouw gevoelens makkelijker kwijt en valt er een last van je schouders. Als mensen weten/ begrijpen wat je meemaakt, kunnen ze je makkelijker overeind helpen.

2. Notitieboekje

Notitieboekje jongeren met depressie

Een notitieboekje hebben kan je helpen je depressie onder controle te houden. Zo heb je een overzicht van of je depressieve gevoelens/ gedachten verslechterd of juist verbeterd. Door alles te schrijven ben je je hoofd aan het opruimen, anders blijven al die gedachten in je hoofd hangen.

Je kan hierin ook foto’s, quotes,… verzamelen waar je gelukkig van wordt. Dit zal niet alleen zorgen voor afleiding, maar het kan je ook steun geven tijdens de moeilijke dagen.

3. Goede dag en nachtstructuur

Structuur voor depressie jongeren

Jongeren hebben vaak moeite met een goede dagstructuur. Het is heel belangrijk om een regelmaat te brengen aan je dagen om mentaal fit te blijven en om depressie te helpen verbeteren. Het is aanmerkelijk om aandacht te hebben voor je slaappatroon. Want een verstoord nachtrust heeft een negatieve invloed op hoe je overdag zal functioneren. Op vaste tijdstippen opstaan en naar bed gaan zal je een houvast geven. Probeer als je wakker wordt niet te lang in je bed te blijven liggen.

Als je overdag actief blijft zal je een goede nachtrust hebben. De app Routinery kan je helpen om nieuwe gewoontes op te nemen in je routine. Met deze app kan je ook wekelijkse activiteiten inplannen zoals wandelen, fietsen, joggen,….

Heb je het ook moeilijk met studeren tijdens deze coronaperiode? Neem dan zeker eens een kijkje op deze blog.

4. Goede eetpatroon jongeren depressie

Sla geen maaltijden over, want een tekort aan voedingsstoffen zal ervoor zorgen dat je je nog slechter zult voelen. Elke dag een goed ontbijt, middagmaal en avondeten is belangrijk. Ongezond eten, te veel eten en alcohol drinken kan je laadvermogen laten afnemen waardoor je herstel van depressie zal verminderen. Daarom moet je een gezonde en gevarieerde evenwicht in je eetpatroon hebben. Geef prioriteit aan gezond eten (groenten, fruit, vis,…) en niet te vergeten veel water drinken.

5. Bewegen in openlucht

Jongeren met depressie zijn zowel geestelijk als lichamelijk vaak moe en uitgeput. Ondanks de vermoeidheid is het belangrijk om in beweging te blijven, dit zal je energie geven.

Je moet hierbij niet direct de link leggen met sporten. Het voldoet ook om buiten te wandelen, mediteren of yoga te doen, al is het maar een kwartier per dag. Hierdoor blijft je lichaam actief en heb je een frisse lucht geschept. Op deze manier geef je je lichaam een boost.

Wil je meer ontdekken over het studentenleven? Klik dan op onderstaande knop.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *