‘Coronaproof’ activiteiten in Gent

Omslagfoto blogartikel Coronaproof activiteiten in Gent

De hashtag #blijfinuwkot kennen we intussen allemaal, maar de huidige maatregelen laten ons toe om onder bepaalde voorwaarden ons kot toch eens te verlaten. In dit artikel vind je tal van leuke hotspots en activiteiten in Gent, die je op een veilige manier kan ervaren. Bovendien zijn ze bijna allemaal gratis. Benieuwd naar wat er allemaal te beleven valt? Verder lezen is de boodschap!

Een snuifje Gentse cultuur

Een trip down memory lane voor technoliefhebbers

Seppe Maesen in de AVS-reportage ‘9000 bpm: een podcastwandeling over de geschiedenis van techno in Gent’

De podcastwandeling 9000 BPM: A Journey Through Techno neemt je mee op een reis doorheen de nineties technoscene van Gent. De 26-jarige Seppe Maesen maakte een podcast over de geschiedenis van de techno in Gent en stippelde er een wandelroute bij uit. De route start bij het Kunstencentrum Vooruit waar I Love Techno, destijds het grootste techno-evenement van Europa, plaatsvond. Via een QR-code op de voorgevel van het gebouw kom je op de bijhorende aflevering van de podcast terecht. Verder brengt het je langs R&S Records, 10 Days Off, Kozzmozz en Decadance en laat sleutelfiguren als Herman Schueremans, Trish Van Eynde, Stefaan ‘Dr. Lektroluv’ Vandenberghe, Mathias Kerckhof, Katrien Klausing en CJ Bolland aan het woord. Plezier en interessante weetjes gegarandeerd! 

Poëtisch Gent zoals je het nog nooit eerder zag

Op diverse en vaak onverwachte plekken in de Gentse binnenstad schuilt poëzie. Sinds de jaren 2000 zijn er op verschillende locaties gedichten aangebracht. De poëzieroute ‘The Original’ is een parcours met 18 haltes die je meeneemt langs deze prachtige, en voor velen onbekende dichtkunst. Je wandelt voorbij de werken van o.a. Paul van Ostaijen, Hugo Claus en Guido Gezelle. Ga langs bij het Poëziecentrum of de Dienst Toerisme voor een gratis brochure, of download hem digitaal via www.poeziecentrum.be/educatief-aanbod/poezieroutes.

Kennismaking met een greep uit de Gentse musea

Een bezoek aan de Gentse musea is een hele belevenis en volgens mij een absolute aanrader. Dit staat ongetwijfeld bovenaan mijn lijstje van leukste activiteiten in Gent n.C. (lees: na Corona). Ben je jonger dan 25 jaar? Dan betaal je op de meeste plekken slechts twee euro inkom: daarvoor kan een mens niet sukkelen! Ga langs met je knuffelcontact, of neem er even wat tijd voor jezelf.

Liefhebbers van de hedendaagse kunst kunnen terecht bij het S.M.A.K., voluit Stedelijk Museum voor Actuele Kunst. Momenteel vind je er werken van Anna Boghiguian, het kunstenaarsduo Denicolai & Provoost, Oliver Laric en lopen de tentoonstellingen Why Are You Angry? en La Collection et son Double. Meer weten? Ga het zelf ontdekken of bezoek de website www.smak.be voor meer info en tickets. 

Rechtover het S.M.A.K. vind je het Museum voor Schone Kunsten (MSK), bekend voor topkunst van de 14de tot de 20steeeuw, met werken van grote meesters als Jheronimus Bosch of Peter Paul Rubens en modernisten, impressionisten en surrealisten als James Ensor, Auguste Rodin of René Magritte. Vanaf zaterdag 27 maart 2021 kan je de volledig vernieuwde collectie bewonderen, gespreid over maar liefst 40 vernieuwde zalen. Voor meer info en tickets kan je terecht op de website www.mskgent.be.

Bezoek aan de expo Universal Tongue, Kunstencentrum Vooruit

We kennen het Kunstencentrum Vooruit waarschijnlijk allemaal van de talloze feestjes die er werden georganiseerd, maar die zijn nu – jammer genoeg – nog even niet aan de orde. Dansen kan er echter wel nog steeds! Nog tot zondag 11 april 2021 loopt de expo Universal Tongue van Anouk Kruithof. Tachtig uur aan dansvideo’s die geprojecteerd worden op meerdere schermen in de Concertzaal, begeleid door bijpassende muziek. Je kan er neerploffen in één van de zitzakken, hoewel niemand heeft gezegd dat je stil moet blijven zitten. Tijd om je stoute dansschoenen nog eens aan te trekken. Wacht niet langer en bestel nu je tickets op www.vooruit.be of bekijk de agenda voor komende activiteiten in Gent.

Heb je een zwak voor design? Breng dan zeker een bezoek aan het Design Museum Gent: het grootste designmuseum in België. De tijdelijke tentoonstellingen vormen een aanvulling op de permanente collectie, van art nouveau tot hedendaagse designstromingen. De expo Home Stories loopt van 27.03 tot 22.08.2021 en toont woonideeën van de afgelopen 100 jaar. Het verhaal begint bij actuele woonthema’s en gaat zo terug in de tijd tot de jaren 20. Ga naar www.designmuseumgent.be voor meer info en tickets.

Bezoek aan de expo Kleureyck, Design Museum Gent

Groene hotspots

Nu de temperaturen beginnen te stijgen en de buitenbubbel uitgebreid is naar 10 personen, is het ideaal om naar een park te gaan. Maak een mooie, lange wandeling of neem een picknickmand mee en kies een rustig plekje uit… Kortom: geniet van de natuur en het gezelschap. Maar bewaar voldoende afstand, en ruim alsjeblieft je afval op.

Het Keizerpark is met zijn skatezone dé hotspot voor skaters en BMX’ers, maar kan voor iedereen een leuke chill spot zijn: al is het maar om hun coole tricks de bewonderen. Dit moderne park met twee fietsbruggen is een belangrijk knooppunt voor wandelaars en fietsers. Ook basketters en vissers wanen zich er in een waar paradijs, met het basketbalveld en houten ponton langs de Schelde. Voor een spelletje tafeltennis kan je er ook terecht, want er is namelijk een pingpongtafel aanwezig in het park. Verder is er mogelijkheid tot picknicken en vanaf het weer toegelaten is ook barbecueën. Op zomeravonden is dit dé plek om bij valavond te genieten van de zonsondergang op het gras.

Picknicken aan het water met de bubbel, Kapitein Zeppospark

In de Oude Dokken, rondom het Houtdok, is er een gloednieuwe groenzone met maritieme sfeer: het Kapitein Zeppospark. Je kan je er uitleven op het sportplein en de outdoor fitness, fietsen of wandelen op de promenade en ontspannen op de verlaagde kades of de strandzone. Vanop het uitkijkplatform aan de oude havenkraan op de westelijke oever heb je trouwens een prachtig uitzicht over de dokken. 

Hondenliefhebbers, begeef je naar het Groenevalleipark. In dit 6 hectare grote park, vlakbij Coupure Links, kan je je favoriete viervoeters spotten in de hondenlosloopweide. Toch niet zo’n fan van honden? Niet getreurd, verder beschikt het park over tal van wandel- en fietspaden en picknickplaatsen. Voor ieder wat wils dus!

Op wandelafstand van de Korenmarkt ligt het Appelbrugparkje, een zeer geliefde plek bij romantische koppeltjes. Na een dagje shoppen of een bezoek aan het eerder vermelde Design Museum Gent (rechtover het park) is dit kleine, maar charmante parkje de ideale plek om even tot rust te komen. Nestel je op de bankjes langs de Leie, die uitzicht geven op het Groot Vleeshuis en de Oude Vismijn, en kijk naar de voorbijvarende boten.

Eervolle vermelding: de Blaarmeersen

Sportieve activiteiten in Gent

Sporten én uitrusten op één en dezelfde locatie? Dat kan! Het sport- en recreatiepark Blaarmeersen, gelegen aan de Watersportbaan, is hét groene oord voor ontspanning, sport en natuur, boordevol met leuke activiteiten in Gent.

De Watersportbaan is de hotspot voor de Gentse loper. Je loopt er nooit alleen. Wil je het echter wat avontuurlijker? Probeer dan het parcours doorheen de Blaarmeersen. Variatie is hier troef. Het ene moment waan je je in een bos, het volgende aan het strand. In deze groenoase is het puur genieten voor de lopende natuurliefhebber. Fanatiekelingen kunnen zichzelf uitdagen door de skiheuvel op te lopen. Als beloning krijg je een prachtig uitzicht over de Gentse binnenstad.

Sinds kort vind je er ook het grootste openluchtskatepark van België, het op twee na grootste van Europa! Het skatepark is meer dan 4000 m² groot en is opgesplitst in zeven zones waar naast skaters ook freerunners, BMX’ers, steppers en inline skaters aan hun trekken zullen komen.

Op het sportstrand kan je je uitleven op de twee beachvolleyterreinen en het beachsoccerveld. Een frisse duik in de zwemvijver is ook toegestaan!

Ontspanning

Na al dat sporten kan je lekker luieren op het zandstrand met ligweide… Of je kan het sporten ook gewoon overslaan en hier meteen lekker komen genieten in de zon.

Natuur

De Blaarmeersen zijn niet alleen een plek voor topsport, maar ook voor topnatuur. In en rond de zwemvijver leven vele soorten vissen, libellen, kikkers, padden en salamanders… De kalkzandheuvel, een natuurlijke broeiplek voor zuiderse planten (wondklaver, veldsalie, marjolein…), is omgeven door bomen en bessenstruiken, zoals jeneverbes, mispel en bottelroos. Ook insecten genieten hier van de warmte, de nectar en het stuifmeel. Met 20 soorten dagvlinders, 80 soorten wilde bijen en 8 soorten sprinkhanen is dit één van de insectenrijkste plekken van Oost-Vlaanderen. Bovendien zitten er zeer zeldzame soorten tussen.

Klim tot slot zeker eens de uitkijktoren op. Je krijgt er een prachtig panoramisch uitzicht over heel Gent cadeau!

Panorama van Gent op de uitkijktoren van de Blaarmeersen (FOTO: MARTINE VANDENKERCKHOVE)

Wil je meer te weten komen over het studentenleven en andere activiteiten in Gent? Ga naar www.arteveldehogeschool.be.

2 reacties op “‘Coronaproof’ activiteiten in Gent”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *