De digitale marketing trends in 2021?

Digitale marketing trends 2021

De afgelopen jaren zagen we reeds verschillende platformen de revue passeren als we kijken naar nieuwe en succesvolle digitale marketing tools. Sinds de opkomst van het internet is de manier van adverteren en communiceren beduidend veranderd, niet alleen werd er de laatste jaren meer gebruik gemaakt van digitale tools, ook in de meest gebruikte tools van het moment zien we vaak het opkomen van nog betere en meer relevante kanalen, maar wat zijn nu de digitale marketing trends in 2021?

Waar MSN en Netlog al lang vervangen zijn door het alom bekende facebook, begint ook deze steeds meer van zijn pluimen te verliezen. Wanneer we kijken naar de digitale marketing trends van 2020 en deze verder door trekken naar 2021 dan zien we dat facebook nog steeds een groot aandeel heeft in de marketing en communicatie van bedrijven, maar dat er steeds vaker naar alternatieven wordt gezocht die dan ook veelal efficiënt blijken te zijn.

Nieuwe digitale platformen

Sociale platformen komen uit de grond als paddenstoelen, we kunnen er niet omheen, TikTok was de applicatie van afgelopen jaar. Aanvankelijk werd Tiktok bestempeld als platform voor jonge tieners maar steeds vaker werd deze app ook door jongvolwassen of zelf ouders gebruikt. Hier werd dan ook gretig gebruik gemaakt van de nodige advertenties om de doelgroepen te bereiken. Nieuwe platformen zullen altijd aanwezig blijven de nieuwe digitale marketing trends, maar dit is niet voldoende om volledig op te gaan vertrouwen. De huidige technologie staat reeds veel verder en blijft verder evolueren.

2021 was een jaar om snel te vergeten, van thuis uit moeten werken, je collega’s en vrienden voor lange tijd moeten missen en zoveel meer zaken die we graag anders hadden gezien. Met een beetje goede wil kunnen we ook een positieve noot terugvinden in dit alles. We hebben op korte termijn leren werken en leren omgaan met het digitaliseren van onze werkplek. We hoeven niet langer uren in de auto te zitten voor een vergadering, vanaf nu gebeuren veel van deze meetings online. Bedrijven kunnen vanuit hun eigen bureau via het internet vergaderen en zo hun ideeën delen. Niet alleen bedrijven zetten een belangrijke stap in een digitalisering met de meeting, de hele eventsector ondervindt de effecten van de digitaliseren en verschuift meer en meer naar hybride en online events.

Artificial intelligence nieuwe digitale marketing trend?

Kenners voorspellen dat de komst en het verder ontwikkelen van de artificiële intelligentie zeker een invloed zal hebben op de digitale marketing trends in 2021. We zagen de laatste tijd reeds een sterke stijging in het gebruik en de mogelijkheden van de technologie. Automatisering, dat is wat er de laatste tijd aan het gebeuren is, zo ook het gebruik van je eigen stem bij het bedienen van allerlei toestellen. Volgens het “National Center for Voice and Speech” gebruiken reeds meer dan 500 miljoen mensen Google Assistant. Hiermee kun je met toestellen als Google Home en de bekendste concurrent Alexa van Amazon bedienen met stemcommando’s.

Velen onder ons zullen het wel al eens ondervonden hebben, je praat over een bepaald product tegen je vrienden en kort daarna zie je op sociale media soortgelijke advertenties verschijnen over de producten waarover je het onlangs had in je gesprek. Dit alles heeft te maken met het analyseren van je gesprek en surfgedrag aan de hand van de zogenaamde cookies. Microsoft kwam in het verleden reeds in opspraak omdat het gesprekken met zijn Google Home zou opnemen en zou gebruiken voor het analyseren van het consumentengedrag. Dit is natuurlijk in strijd met de wetgeving en hier wordt dan ook streng op toegezien.

Bedrijven als Google zoeken graag de grenzen op en proberen toch zoveel mogelijk informatie te vergaren uit de stemtechnologie. Zo zouden ze het consumentengedrag wel heel nauwkeurig kunnen gaan analyseren en de informatie en advertenties precies gaan afstemmen op het juiste doelpubliek.

Onderzoek heeft uitgewezen dat het verpakken van je campagne in een leuk verhaaltje weldegelijk werkt. De zogenaamde storytellers zijn vandaag zeer gewild bij bedrijven om hun producten om een leuke manier aan de consumenten aan te brengen. Niet enkel in een tekst of fotovorm, maar steeds vaker in een video-concept waarin ze met op een originele en leuke manier de consumenten proberen te bereiken. Wie meer informatie over storytelling zou willen kan hier zeker terecht.

Heeft deze blogpost iets in je wakker geschud waardoor je meer te weten wil komen over de vele mogelijkheden van de digitale marketing? Neem dan zeker een kijkje op de website van onze opleiding Digital Master Lab en wie weet zien we jullie binnenkort verschijnen op onze campus!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *