7 tips bij het Aanwerven van personeel

Rekruteren van personeel?

Bent u van plan om nieuwe personeelsleden aan te werven? Het aanwerven van nieuwe personeelsleden is niet bepaald gemakkelijk, daarom helpen we u even met enkele praktische tips die u kunt gebruiken bij uw aanwerving.

Bepaal de kosten

Zorg ervoor dat je uw potentiële loonkosten op voorhand goed hebt ingeschat. Loonkosten kunnen aardig oplopen. Hou rekening met eventuele extra kosten die gepaard gaan met de rekrutering ( campagne, sollicitatiegespreken, testen, etc,..)

Bereiding en structuur

Een goede voorbereiding en structuur zijn de noodzakelijke basis voor een objectieve selectie van kandidaten. Noteer daarom vooraf uw verwachtingen van kandidaten en uw vermogen om ze te vinden. Dit biedt u een reeks richtlijnen waarop u tijdens het hele proces kunt vertrouwen. Zorg er ook voor dat u de juiste voorbereiding op het interview kiest. Door elk gesprek op basis van dezelfde vragen te maken, kun je een vaste structuur creëren en jezelf niet onderwerpen aan intuïtie of externe factoren.

Loonkost bij aanwerving van personeel

Salaris is meer dan geld alleen

Denk aan andere vormen van salaris

Als we aan salaris denken, denken we direct aan  geld. Geld is weliswaar nog steeds een belangrijk aspect van werk, maar medewerkers besteden ook steeds meer aandacht aan andere vormen van ‘salaris’. Het vermogen om vanuit huis te werken, flexibiliteit, leiderschapsvaardigheden, enz … worden steeds belangrijker. Er is een salaris dat als correct en competitief wordt beschouwd. Besteed daarnaast speciale aandacht aan jobinhoud, autonomie, doorgroeimogelijkheden en coachend leiderschap.

Betrek jouw werknemers

Zorg ervoor dat jouw werknemers gemotiveerd blijven door ze te betrekken bij het bedrijfsproces. Dit wil zeggen dat ongeacht de functie werknemers op de hoogte zijn van wat er belangrijk is voor uw bedrijf. U kunt dit doen aan de hand van korte briefings, gesprekken, enz,..

Voorkom “slechte” aanwervingen

De problemen die kunnen optreden door het aanwerven van ongeschikt personeel , met andere woorden die niet het juiste profiel hebben wordt onderschat. Dergelijke “slechte aanwervingen” kunnen echter consequenties hebben voor de rest van het bedrijf, bijvoorbeeld:

  • Gedemotiveerde medewerkers. Een collega die gedemotiveerd is, zorgt voor  frustratie bij andere  werknemers die hun fouten en problemen moeten corrigeren.
  • Verspilling van tijd: u verliest heel veel tijd in het opleiden van deze  “slechte” aanwervingen. Opleidingen kosten niet alleen tijd maar ook geld. U moet namelijk extra personeel inplannen, eventuele opleidingen betalen, etc,..

Voorkom “slechte” aanwervingen door meer aandacht te hechten aan het selectieproces. Introduceer eventueel extra testen en gesprekken toe om uw potentiële werknemers

Te snel beslissen

Een groot gevaar is om te snel te willen beslissen en te veel op gevoel te willen afgaan. Zorg ervoor dat je pas na het gesprek een beslissing neemt en geef uzelf de tijd om alles te bekijken en overwegen. Zo blijf je objectief en weegt een eerste indruk niet te veel door. Zo voorkom je het aanwerven van ongeschikt personeel.

Referenties controleren is noodzakelijk

Een stap die vaak over het hoofd wordt gezien in het sollicitatieproces, is het controleren van de aanbevelingsbrieven die door kandidaten zijn ingediend. De mening van de voormalige werkgever kan u echter veel waardevolle informatie verschaffen over   de kandidaat. De informatie kan vervolgens worden gebruikt in het interview.

Conclusie

Hopelijk hebben we u kunnen helpen met deze tips. Het is natuurlijk belangrijk om voldoende onderzoek uit te voeren alvorens personeel aan te werven. Het uitstippelen van een personeelsbeleid en strategie op maat van uw bedrijf is daarbij heel essentieel.  

Wij helpen je graag verder met jouw HR-keuzes, aarzel niet en boek nu uw afspraak met onze team van experten. Samen werken we aan een rendabel HR-beleid voor uw bedrijf.

Boek nu uw afspraak via onze website: https://www.arteveldehogeschool.be/opleidingen/bachelor/officemanagement

Of ontdek wat een HR consultant voor jou kan betekenen. Vind hieronder meer infromatie terug over HR consultants: https://officemanagementstuderen.gent/2021/03/06/hr-consultant-wat-is-het/

Bronnen

Partena. (z.d.). Tips aanwerven personeel. www.partena.be. Geraadpleegd op 15 maart 2021, van https://www.partena-professional.be/nl/nieuws/spelregels-en-tips-om-personeel-aan-te-werven

Roberthalf. (z.d.). Tips bij aanwerven van personeel. https://www.roberthalf.be/nl/tips-werkgevers/rekruteren/personeel-aanwerven-hoe-beter-de-procedure-hoe-sterker-de-kandidaat. Geraadpleegd op 15 maart 2021, van https://www.roberthalf.be/nl/tips-werkgevers/rekruteren/personeel-aanwerven-hoe-beter-de-procedure-hoe-sterker-de-kandidaat

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *