De vergeten soldaten.

“Het beste moment in uw leven.”

Het studentenleven of zoals velen zeggen ‘de beste periode van uw leven’ is een periode waarin we onszelf ontdekken, nieuwe vrienden leren kennen en zaken bijleren op academisch vlak. Helaas zitten we momenteel in een strijd tegen een dodelijk virus. Eén per één zijn we allen soldaten tegen de grote vijand “COVID-19”. Spijtig genoeg sneuvelen sommige soldaten niet door het virus zelf, maar door de eenzaamheid op het slagveld.

“Oproepen via sociale media.”

Alle aandacht gaat momenteel naar het virus, maar de regering vergeet hierdoor de studenten. Als de regering samenkomt denken ze alleen aan restaurants, cafés, leerlingen van het secundair onderwijs, de oudere generatie,…. maar zelden hoor je iets over studenten.

Op sociale media worden er genoeg oproepen gemaakt over de vergeten studenten, maar er wordt niet genoeg aandacht aan hun geschonken. De oudere generaties beweerd zelfs dat de studenten zich gedragen gelijk ‘verwende nesten’, omdat ze soms de regels overtreden. Als je geen student bent in deze situatie is het moeilijk om te begrijpen hoe dat de studenten zich voelen.

“Het sociaal contact die men allen nodig heeft om te leven.”

Elk mens heeft sociaal contact nodig. Je kan sociale contacten overal vinden: in winkels, op school, ouders, vrienden, …. maar door het virus is ons sociaal contact een groot deel afgenomen. Het fysieke contact tussen medestudenten is volledig afgenomen. Opeens krijgen studenten les via de computer en zijn alle fysieke lessen afgeschaft. Die paar uren dat een student in contact komt met een docent of medestudent maakt een groot verschil. Zonder dat we het beseffen is het voor studenten een vorm van sociaal contact die men nodig heeft om de dag door te komen.

“Het uitstelgedrag.”

De informatie die studenten krijgen tijdens de lessen vatten ze eenvoudiger op tijdens de fysieke lessen in de plaats van online lessen. Hierbij kaderen we het volgende probleem aan de achterstand van het leerstof, waardoor studenten slechter presteren tijdens de examens. Door de vrijheid en demotivatie focussen studenten zich minder op hun lessen en vergoot hun uitstelgedrag. Door het uitstelgedrag scoren ze slechtere resultaten, waardoor ze dan kampen met faalangst en stress.

Voor hulp bij het studeren surf naar: https://metodika.be/

“Depressie = het einde”?

Losing yourself

Faalangst en stress zijn grote factoren in deze strijd. Voor zulke zaken hebben studenten professionele begeleiding nodig, maar niet alleen de studenten kampen met deze gevoelens, waardoor er niet genoeg plaatst is voor professionele hulp. Er wordt voorrang gegeven aan mensen die de liquide middelen hebben om professioneel hulp te kunnen financieren of er wordt een contrast gemaakt tussen wie er wel degelijk hulp nodig heeft en wie niet. Het is allemaal ingewikkeld, maar door niet genoeg professioneel hulp aan te bieden, worden de zorgen alleen maar groter en stapelen de gevoelens zich meer op. Deze zaken kunnen lijden tot een depressie.

Depressie kan lijden tot donkere gedachten, eetstoornissen, drugsgebruik en zelfs tot de dood. De vraag die we ons zelf hierbij moeten stellen is: ‘is het virus enkel dodelijk door de ziekte of ook door de eenzaamheid dat het creëert?

Ken je iemand die kampt met zelfmoordgedachten surf naar: https://www.zelfmoord1813.be/ of bel naar: 1813

“De strijd tegen COVID-19”

De studenten hebben meermaals aan de alarmbel getrokken. Er moet meer aandacht geschonken worden aan de studenten voor dat de situatie escaleert en we nog meer mooie zielen verliezen tijdens deze zware strijd. Als we niet met zen alle een verenigde front kunnen vormen, hoe moeten we dan de strijd tegen het virus winnen?

Voor anonieme hulp tegen depressie surf naar: https://medische-psychologie.nl/depressie-de-baas-nn/?gclid=Cj0KCQjwrsGCBhD1ARIsALILBYrX_7b3pvSjQ7KVk8BLkbNzRkzpZkj04IOyw_DORPpUqihJCdlIPugaApfLEALw_wcB

Het genezingsproces start vanaf het moment dat je erover kan praten.