Tips studeren op kot X5

Tips Studeren

Nooit eerder werd de flexibiliteit van studenten zo getest als tijdens de coronacrisis. Het vertrouwde dagelijks les volgen op school werd ingeruild voor een werkplek op eigen kot. Daarom zetten we 5 tips op een rijtje die relevant kunnen zijn tijdens het studeren. Ze zullen alvast een positieve impact hebben op jouw manier van studeren…let’s go!

TIP 1 – Denk na over de studeren omgeving.

Op kot hebben we vaak niet zoveel plaats, maar het is belangrijk om een plaatsje te vinden waar jij je het best kan concentreren. Dit kan een bureau in je slaapkamer zijn of een stoel aan de keukentafel. Maar dat kan evengoed zoals veel andere studenten in een open en samenwerkende ruimte zijn, zoals een studeerruimte in de bibliotheek of op campus. #keepitsafe

TIPS 2 – Inrichting.

De productiviteit van de mens stijgt als de ruimte productief is ingericht. Duurzaam omspringen met interieur wordt steeds belangrijker. Denk na over welke elementen die je reeds hebt thuis die je kan hergebruiken op kot, eventueel op een ander efficiënte manier. Het bespaart kosten en het geeft het kot een extra (t)huiselijke sfeer

Als je toch om nieuwe meubels gaat kies je best voor ergonomische meubels. Doordat we allemaal in ons kot moeten blijven zitten, zitten we dagelijks veel te lang neer. Mensen zijn niet gemaakt om een hele dag neer te zitten. Zitten wordt ook wel eens ‘het nieuwe roken’ genoemd en lichamelijke klachten steken vroeg of laat de kop op. Denk na over eventueel een zit-sta bureau, laptopstandaards of ergonomische bureaustoel. Het kan wonderen doen!

TIP 3 – Houding.

Studenten leven op low-budget, maar investeren in een ergonomische stoel kan het verschil maken. Een slechte stoel zorgt voor een slechte houding wat op zijn beurt zorgt voor een uitgeput en overspannen lichaam.  

 

Net zoals Ergodome vermeld met de visual hiernaast start het allemaal met een goede zithouding. Als je zit aan een bureau is het belangrijk om zowel de computer als papieren documenten op één lijn voor je te plaatsen. Leg ook je toetsenbord op maximum 10 cm van de rand van de bureau, situeer je muis in het verlengde van de arm en zet de bovenste rand van het scherm altijd op ooghoogte.

Neem zeker een kijkje op de website van Ergodome, ze helpen je graag verder met meer tips of hulp bij het aankopen van ergonomische hulpmiddelen.

(Bron visual: Ergodome – Tips voor een gezonde thuiswerkplek, z.d.)

TIP 4 – Kies daglicht.

De les volgen of studeren in een donkere kamer is geen ideale omgeving. Daglicht speelt in op de hormonen en heeft een grote invloed op onze slaap. Slecht slapen en een prikkelbaar gevoel kan het gevolg zijn van een tekort aan daglicht. Plaats je bureau bij het raam en kies voor natuurlijk licht in de plaats van kunstmatig licht. 

Sommige koten hebben een te kort aan daglicht. Maar elk natuurlijk licht die kan schijnen in je kot, door bijvoorbeeld licht die gereflecteerd word door een spiegel, kan warmte en vitaliteit in een ruimte brengen. Natuurlijk licht is nodig om beter te studeren.

Tegen de avond is kunstmatig licht uiteraard nodig. We raden aan om LED-verlichting te gebruiken, omdat het lijkt op natuurlijk licht en zorgt dat de ogen minder vermoeid worden. Deze tip zal al zorgen voor een wereld van verschil op kot.

TIP 5 – Planten.

Een natuurlijke omgeving creëert rust. Dus waarom breng je die rust dan niet naar je kot? Het introduceren van groen is een opfrissing in het interieur en zorgt daarnaast ook voor extra zuurstof waardoor het stressgevoel daalt. Planten zoals de Monstera, Aloë Vera en Pilea Peperomioides (Pannenkoekenplant) zijn onderander drie luchtzuiverende planten die helpen bij het filteren van schadelijke stoffen en het aanmaken van zuurstof.

PS: Vergeet je planten geen water te geven! 
(Foto Kathyana Lanckriet, 2021)

Ik hoop dat deze tips je verder helpen bij het studeren. Weet jij nog extra tips die andere kunnen helpen bij het studeren? Plaats ze in de reacties, stay safe!

Op zoek naar meer tips of meer te weten komen over studeren in Gent? Lees de verhalen van andere studenten uit Gent https://officemanagementstuderen.gent/blog/ !

1 reactie op “Tips studeren op kot X5”

  1. Pingback: Op kot in Gent of toch maar pendelen? - Office management DML Blog

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *