Mentale gezondheid bij studenten: 5 tips tijdens corona

mentale gezondheid - Mentale gezondheid bij studenten: 5 tips tijdens corona

Het afgelopen jaar was voor niemand gemakkelijk, al zeker niet voor studenten. Na weken geisoleerd te zitten door examens kwam een tweede isolement, we kennen hem allemaal als de 1e lockdown. Maar daar bleef het niet bij. Bij elke examenperiode en lockdown kwam ook een hoop stress kijken. Stress die onnodig is. Stress die we willen vermijden. Daarom deze 5 tips en tricks om coronastress te bedwingen en de mentale gezondheid van studenten te optimaliseren.

1. STRUCTUUR

Zorg dat elke dag hetzelfde is maar dan anders. Een evenwichtige structuur hebben is zeer belangrijk. Zo vermijd je wanorde en stress in je dag. Zorg dat je elke dag op hetzelfde moment opstaat, eet, studeert, ontspant en gaat slapen. Natuurlijk moet je dag niet saai worden. Spice it up door eens je culinaire kunsten naar boven te halen of ruil je kot in voor een van de studielocaties voorgesteld door Stad Gent.

(Malou De Laet, 2019)

2. STAY FIT

Een hele dag achter je bureau zitten is niet gezond. Bewegen is een must! Zowel binnen als buiten, het maakt niet uit zolang je het maar doet. Ga gaan fietsen, zwemmen, lopen, doe aan yoga in het park of volg een workoutsessie van je favoriete influencer in je kamer. Sporten helpt niet alleen bij het optimaliseren van de mentale gezondheid bij studenten, het helpt ze ook coronakilo’s kwijt te spelen!

Geen inspiratie? Tussen 22 maart en 4 april 2021 doen alle Vlaamse hogescholen en universiteiten een virtuele loop en fiets competitie, BOTS (Battle of The Sudents).

3. PRAAT

Ligt er iets op je lever waardoor stress je leven beheerst? Probeer te praten. Praat met vrienden of familie over je gevoelens en emoties. Het is niet altijd gemakkelijk om over je gevoelens te praten. Maar alles opgekropt houden is niet gezond en zorgt alleen maar voor meer stress. Lukt het niet in real-life? Bel dan eens telefonisch of via video. En is de stap nog altijd té groot, wil je liever niet praten met vrienden en familie over je gevoelens? Dan kan je altijd terecht bij de studentenvoorziening van Arteveldehogeschool voor verdere professionele begeleiding.

4. SOCIALIZE

Elke dag alleen op kot zitten of thuis met het gezaag van ouders. Neen dank u! Ga naar buiten en spreek af met vrienden! Ga samen sporten, staar naar de wolken of drink eentje op het Sint-Pietersplein in je eigen bubbel. Onder de mensen komen is belangrijk en helpt tegen eenzaamheid. Probeer je wel steeds aan de coronamaatregelen te houden. Lukt het niet om je vrienden in real-life te zien? Probeer dan eens een cocktailavondje online via Zoom!

Ben je nog op zoek naar dingen die je in Gent kunt doen na corona? Bezoek dan zeker eens deze blog!

5. SLAAP

Slaap genoeg. Het is belangrijk dat een student 7 à 9 uur slaap heeft per dag. Een te kort aan slaap zorgt voor veel stress en dat willen we nu juist vermijden in deze stressvolle periode. Ga dus elke dag om een redelijk uur slapen zodat je ’s morgens lekker fris opstaat. Heb je moeite om in slaap te vallen? Probeer een uur voor het slapengaan geen digitaal scherm meer te gebruiken en lees een boek of probeer eens te mediteren. Slaapzzz…

Meer tips voor mentale gezondheid bij studenten?

Heb jij nog tips om jouw medestudenten te helpen? Zet ze dan in de reacties!

Ben je nieuwsgierig naar wat studenten op Arteveldehogeschool nog meer te vertellen hebben? Klik dan op de onderstaande knop!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *