U BENT NOG GEEN STUDENT IN GENT?

Kotfeest

Meer

Studeren en op kot gaan in Gent is de beste levenskeuze die ik heb gemaakt. Het studentenleven, velen zien het als alleen maar veel drinken, feesten en slapen. Wat als ik eens kort vertel, dat er zo veel meer gebeurt in het Gentse studentenleven dan alleen maar dat.

Eerste jaar studeren in Gent

Het eerste jaar studeren op hogeschool/universiteit kan gevaarlijk zijn, je komt net uit het secundair onderwijs waar vrijheid amper gekend is. Je moest er elke dag van 8:30u tot 16u blijven en mocht dan pas naar huis.

Vanaf het moment dat je op hogeschool/ universiteit gaat verandert dit volledig. Er is niemand dat het je kwalijk zal nemen wanneer je niet opdaagt voor de les, en dat is heel verleidelijk.

Dit in combinatie met een foute studiekeuze was dan ook voor mij de reden dat ik mijn eerste jaar op hogeschool volledig verpest heb. Daarom is het zo belangrijk dat je heel goed nadenkt over je studiekeuze voordat je een beslissing neemt.

Als je al snel doorhebt dat de studie die je volgt, je eigenlijk toch niet zo aanstaat is het helemaal niet erg om direct te stoppen en te veranderen. Het is zelfs het beste wat je kan doen, want eenmaal er enkele weken/maanden voorbij zijn is het te laat en kan je niet meer veranderen.

Stadsmens

Jasper en ik, eerste keer Gent.

Gent, de stad die erin geslaagd is om mij te doen openbloeien. 18 jaar lang woonde ik in Lennik, een boerendorp in het pajottenland. De dichtstbijzijnde supermarkt op 20 minuten fietsen, mijn vrienden woonden allemaal ver weg, geen enkel skatepark in de buurt, geen evenementen en stinkende velden.

Dit zijn allemaal zaken dat ervoor zorgde dat ik niet kon openbloeien, op deze manier zou ik nooit ontdekt hebben dat ik een “stadsmens” ben.

Zodra ik de eerste keer met mijn beste vriend Jasper de korenmarkt opwandelde, voelde ik mij direct thuis. Overal jonge mensen die mooi en alternatief gekleed waren, drukte, winkels, restaurants en cafés en het beste van al, geen blikken die mij aankeken omdat ik iets aparter gekleed was. Mijn mondhoeken gingen al snel naar boven en daar bleven ze ook staan.  

Op kot in Gent

Mijn eerste jaar op kot in Gent stelde misschien niet veel voor op vlak van school, maar wel op vlak van persoonlijke groei. Vanaf het moment dat ik op kot zat, ben ik beginnen openbloeien. Eindelijk kon ik zelfstandig zijn en niet meer van mijn ouders afhangen.

Dit was een vredig gevoel. Ik heb hier zo veel uit geleerd dat ik niet weet waar te beginnen. Eerst is er de zelfstandigheid, zodra je op kot zit moet je alles zelf doen. Je moet zelf de afwas doen, zelf koken, zelf boodschappen doen, etc. Dit alles zorgt voor een groot gevoel van bewustzijn, je begint door te krijgen dat niets in het leven vanzelf gaat.

Dan is er de groei op vlak van sociale vaardigheden, dit was voor mij de grootste groei. Je woont nu alleen en je kunt dagelijks afspreken met vrienden. Af en toe wordt er is goed gefeest en worden nieuwe contacten gelegd.

In het begin had ik niet door dat mijn sociale vaardigheden er zo hard op vooruit gingen maar na 3 jaar, kijk ik met een glimlach terug op die stille, zwart geklede, heel introverte metalhead Sverre van toen.

Als laatste is er het geldbesef. Sinds ik op kot ben gegaan ben ik veel bewuster van geld. Ik heb een job gezocht want anders ging het heel moeilijk worden. Ook dit is een goeie invloed op mijn leven. Ik heb wekelijks enkele shiften te draaien, dit geeft mij motivatie om een druk schema hebben en ook voor school te werken. Wil je weten hoe je zuinig kan overleven op kot? https://blog.bijleshuis.be/nl-nl/goedkoop-op-kot

Motiverend

Ik weet wat u nu denkt, “Door u alleen te amuseren op kot, gaat uw diploma niet komen”. Mijn antwoord hierop is simpel: wel waar. Dit geldt niet voor iedereen uiteraard, maar hoe langer je op kot zit hoe meer je je bewust wordt van de echte wereld. In die wereld stel je de dag van vandaag niet meer veel voor zonder diploma, en dat besef je na een tijd.

Alleszins, zo was het in mijn geval. Nadat ik 13 buizen van de 14 vakken had geïncasseerd tijdens mijn eerste jaar orthopedagogie, gingen mijn ogen voor een groot deel open. Momenteel zit ik in mijn 2de jaar van project en event management en gaat het al veel beter. https://officemanagementstuderen.gent/2021/03/24/www-opleidingeventmangementingent-com/

Dit alles, gemengd met druk van thuis zorgt ervoor dat ik echt niet wil falen. Uit al die zaken haal je uiteindelijk de motivatie om je in te zetten voor een mooie toekomst en diploma. Wat nog meer motivatie geeft is als je van in het begin de juiste studiekeuze maakt, dus nogmaals ga ik er de nadruk op leggen. Zorg dat je genoeg research doet!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *