Op kot. Wat is dat?

Op kot. Wat is dat?

Ben jij een student die voor het eerst op kot gaat? Dat is best spannend hé. Er zijn zoveel dingen waarop je moet letten en soms zie je door de bomen het bos niet meer. Geen nood, in deze blog vertel ik je alles over het kotleven en hoe jij er de beste tijd van je leven kan hebben.

Waar en wanneer begin ik te zoeken naar een kot?

Om te beginnen met te zoeken naar een gepast kot, ga je best eerst naar de website van je school of je universiteit. Daar staan een heleboel sites waar je terecht kan. Deze koten zullen waarschijnlijk niet ver zijn van de school. Dit zijn ook gecontroleerde koten waarbij je meteen een correcte prijs wordt gegeven.

De grootste quest

Je zoektocht naar een kot begin je best in juli. Rond deze tijd worden de meeste koten aangeboden en worden de koten van het vorige jaar opgegeven door vorige studenten. Voordat het juli is, denk je al best even na hoe jij je zoektocht wil gaan aanpakken.

Waarop moet ik letten bij het zoeken van een kot?

Op het internet vind je veel

Online naar een studentenkamer zoeken is uitdagend. Er bestaan enorm veel sites waar je van allerlei soorten koten kan vinden. Naast alle koten websites en immobiliën sites bestaan er op FaceBook groepen waar mensen hun kot aanbieden.

Vergelijken = key

Als student is het belangrijk dat je vergelijkt. Het ene kot is het andere niet. Wat zijn jouw noden en waaraan wil je dat jouw kot voldoet? Wil je dat je kot in de buurt ligt van je campus? Of heb je liever dat je kot wat verder ligt zodat je in een rustige omgeving woont?

Wees realistisch

Vooraf je budget bepalen is een must. Hoeveel wil je spenderen elke maand? En wat is er allemaal inbegrepen? Zijn alle kosten zoals gas, elektriciteit, water en internet inbegrepen in de afgebeelde huurprijs? Het is ten zeerste aan te raden dat je goed je huurcontract leest en weet waar je aantoe bent. Maar wees bij de vereisten die je wilt in je kot ook zeker realistisch. Je gaat geen penthouse vinden voor 350 euro per maand.

Huisgenoten of liever op jezelf?

Wanneer je voor het eerst op kot gaat, kan je ook best vooraf bepalen of je alleen op kot wilt of dat je graag huisgenoten wilt. Het studentenleven alleen kan zeer eenzaam zijn dus kotgenoten hebben is altijd gezellig. Als je op huisbezoek gaat kan je bijvoorbeeld aan de kotbaas vragen hoe de huisgenoten zijn. Je kan ook rond kijken of er toevallig foto’s op de muur hangen of zelfs een praatje met ze slaan als ze aanwezig zijn. Een goede indruk nalaten en een goede band creëren met je huisgenoten is het beste wat er is. Zo word je kot meer een thuis. Het kan natuurlijk ook zijn dat je een zelfstandig persoon bent die meteen alleen wilt wonen én dat is ook oké!

Mijn huisgenoten en ik tijdens ons tripje naar Pairi Daiza!

Wat heb ik nodig op mijn kamer?

Meubels

In sommige koten wordt de kamer geleverd met meubels. Meestal zijn dit noodzakelijke meubels zoals een bed of een hoogslaper, een bureau en een kleerkast. Het kan ook zijn dat de kamer leeg is en dat je zelf aan de slag kan gaan om je kot te pimpen en je helemaal eigen te maken. Zo kan je langsgaan bij de Ikea voor een goed bed of zelfs een slaapbank (dat bespaart wat ruimte c;). Voor meubels kan je ook altijd binnenspringen in een kringloopwinkel in de buurt. Dat is goedkoper én beter voor het milieu !

Decoreren

Om je kot wat groter te laten lijken, kan bijvoorbeeld ook een spiegel plaatsen. Naast alle noodzakelijke dingen kan je je kamer natuurlijk ook decoreren. Denk hierbij aan leuke foto’s, plantjes, posters, … Maar zorg ervoor dat deze leuke zaken je niet afleiden !

Zelf heb ik met kerst mijn kot versierd met kerstverlichting en daaraan kleine kerstballen. Dat brengt ook altijd sfeer in je kamer. Dit kan je per seizoen natuurlijk veranderen. Zo hadden we met Halloween pompoenen liggen in onze huiskamer en in de tuin.

Technologische snufjes

Wat mij zelf heel erg motiveert op mijn kamer is dat ik een tweede scherm heb waar ik mijn laptop aan kan aansluiten. Hierop kan ik mijn schoolwerk vele zorgvuldiger maken. Zo hoef ik ook niet alles waaraan ik werk op één schermpje te houden. Daarnaast gebruik ik het ook als een tv. Het is natuurlijk een hele investering om een extra scherm of tv aan te schaffen voor op kot, maar geloof me maar dat het je zeker zal motiveren.

Het is ook leuk om een projector te kopen in plaats van een extra scherm. Deze kan je gebruiken als een tv-scherm! Zo’n kleine draagbare die je vast wel op TikTok hebt gezien zijn ideaal hiervoor.

Voor meer leuke studeertips ga je naar dit blogartikel.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *