Een goed cv schrijven, hoe doe je dat?

Goed cv schrijven - Foto begin blogartikel

Een goed cv schrijven, hoe doe je dat nu? Waar moet een correct cv allemaal aan voldoen? Wat mag er zeker niet in vermeld worden? En wat juist wel? Allemaal vragen waar jij een antwoord op gaat krijgen.

Enkele Do’s

1. Overzichtelijk

Een goed cv schrijven doe je door ervoor te zorgen dat deze overzichtelijk is. Less is more. Ga niet elk onderdeel in een ander lettertype schrijven of met meerdere tekstkleuren werken. Hou het netjes en gebruik daarom maar één tekstkleur en één lettertype. Zorg voor een correct bladspiegel.

2. Chronologische opbouw

Zorg ervoor dat jouw prestaties, opleidingen, certificaten in chronologische volgorde staan: schrijf jouw recente prestatie, opleiding,… bovenaan. Dat is eigenlijk ook het meest interessante voor bijvoorbeeld een headhunter of een HR-manager.

3. Wees eerlijk

Wanneer je een goed cv wilt schrijven, zorg ervoor dat je te allen tijde eerlijk bent. Potentiële werkgevers zijn op zoek naar competenties/vaardigheden die passen bij de functie waarvoor zij iemand zoeken. Het heeft dus geen zin om kennis en kunde op je cv te vermelden terwijl je daar niet over beschikt. Daarbij doen overdrijvingen alarmbellen rinkelen en kan dit ervoor zorgen dat jouw sollicitatiegesprek minder vlot verloopt.

4. Belangrijke gegevens

Om een professioneel cv te schrijven moet je zorgen dat jouw cv opgedeeld is in meerdere delen: persoonlijke gegevens, opleidingen, werkervaringen, cursussen, vaardigheden en talenkennis.

4.1 Persoonlijke gegevens

Dit onderwerp spreekt voor zich en hier vermeld je jouw:

 • Achternaam
 • Voornaam
 • Adres
 • Domicilie
 • Telefoonnummer
 • E-mailadres
 • Rijbewijs
 • Rijksregisternummer
 • Rekeningnummer
 • Nationaliteit
 • Geboortedatum

4.2 Opleidingen

Bij dit onderdeel schrijf je in chronologische volgorde je gevolgde opleidingen. Denk eraan, de recentste opleiding komt bovenaan te staan. Vermeld hierbij de naam van jouw opleiding, de naam van het opleidingsinstituut, de stad en het land waarin je de opleiding gevolgd hebt en het jaar van het behalen van je diploma.

4.3 Werkervaring

Net hetzelfde als bij het “opleidingen’ gedeelte schrijf je hier ook je werkervaring in chronologische volgorde en staat de recentste ervaring bovenaan. Hierbij vermeld je ook de periode hoe lang je daar gewerkt hebt en of je er nog steeds werkt, de naam van het bedrijf, jouw functie, de stad en het land waarin je gewerkt hebt of nog steeds te werk gesteld bent.

4.4 Cursussen, vaardigheden en talenkennis

Heb je een extra cursus gevolgd, certificaten behaald of vrijwilligerswerk gedaan, vermeld deze dan zeker op je cv. Heb je bijvoorbeeld op school leren omgaan met Microsoft Office, benoem deze dan ook. Zet er ook zeker in welke talen je allemaal spreekt. Benoem de taal en hoe goed je deze beheerst, bijvoorbeeld: Nederlands – moedertaal – lezen, schrijven en spreken.

5. Plaats een foto

Bij het schrijven van een top cv is het niet verplicht om een foto van jezelf toe te voegen, maar het is wel aan te raden. Het is voor de headhunter of HR-manager aangenaam om een gezicht bij het cv te kunnen plakken. Kies voor een gepaste foto waarbij je een professionele uitstraling hebt en een effen achtergrond.

6. Controle

Wanneer je een goede CV wilt schrijven is het immers belangrijk om deze grondig na te kijken. Spelfouten of grammaticale fouten zijn niet gepast. Dit komt zeer slordig en onprofessioneel over. Zorg dus te allen tijde dat je je cv meerdere keren controleert en laat het ook eens door iemand anders controleren.

Wil jij aan de hand van voorbeelden weten hoe een goed cv eruit ziet? Neem dan snel een kijkje!

Enkele Don’ts

1. Irrelevante (privé) informatie

De headhunter of HR-manager hoeft echt niet te weten hoeveel jij weegt of hoe groot jij bent. Vermijd zulke zaken als het vermelden van je gewicht, lengte, religieuze en politieke voorkeur.

2. Vermelding van vertrek bij vorige werkgever

Wanneer jij een goed cv schrijft, laat dan zeker de reden waarom je gestopt bent bij de vorige werkgever achterwege. De reden van jouw vertrek kan besproken worden tijdens het sollicitatiegesprek en moet dus niet in jouw cv staan. Leg de nadruk op de functie waar je voor solliciteert.

3. Salarisgegevens

Bij het schrijven van een goed cv, laat je jouw gewenste salaris in het midden. Dit is iets wat je samen bespreekt tijdens het sollicitatiegesprek. Vertel niet wat je nu verdient, maar vraag welk honorarium er tegenover de gevraagde functie staat bij het bedrijf waar je solliciteert. Wil je meer weten over hoe je je het beste kunt voorbereiden op een sollicitatiegesprek, neem dan een kijkje op dit blogartikel.

4. Vrienden als referentie

Wil jij een top cv schrijven? Gebruik dan iemand uit een professionele context als je een referentie op je cv wilt zetten, met andere woorden geen familie of vrienden. In de plaats daarvan kies voor een HR-manager die beschikt over jouw beoordelingsgesprek verslagen of een manager waar jij eerder voor gewerkt hebt of waarmee je samen de werkvloer mee hebt gedeeld. Wil je weten waarom je nu juist een referentie moet toevoegen aan je cv en hoe je dat moet doen, lees er meer over in dit blogartikel.

5. Veel te lang

Jouw cv is geen document waar je jouw levensverhalen uitgebreid neer moet schrijven. Hou het daarom beknopt en maak gebruik van opsommingstekens. Dit ziet er ook meteen erg overzichtelijk uit.

Conclusie

Een goed cv schrijven is dus zeer belangrijk. Maak tijdens het opmaken van jouw cv gebruik van bovenstaande do’s om een goed cv te schrijven. Vergeet zeker de don’ts niet. Maar wil jij liever niet meteen gaan werken en nog wat genieten van het studententijd? Ben je benieuwd naar meer blogartikelen over het studentenleven? Neem dan zeker een kijkje op de website van ARTEVELDEHOGESCHOOL.

Wil jij je voorbereiden op het bedrijfsleven, maar weet je niet goed hoe? FoxStrategies gaat jou hierbij helpen. Neem zeker een kijkje op FoxStrategies.

1 reactie op “Een goed cv schrijven, hoe doe je dat?”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *