Je studentenleven organiseren met Notion

Het einde van het tweede semester was het moment dat ik op Notion stuitte. De alles-in-één werkruimte die nu mijn meest gebruikte productiviteits-app is geworden. Ik gebruik Notion om notities te maken, taken en deadlines te beheren en in het algemeen om mijn studentenleven te organiseren.

De app heeft verschillende mogelijkheden om je studieleven te organiseren. Je kunt gebruik maken van verschillende lay-out sjablonen of je kunt het helemaal naar je eigen hand zetten. Hier zal ik een paar van mijn favoriete ideeën delen die je kunt doen om je leven te organiseren met Notion.

Hopelijk zijn deze ideeën nuttig voor wie nieuw is met deze app en er optimaal gebruik van wil maken.

Opmerking: Ik heb deze lay-out zelf gemaakt, maar ik heb me laten inspireren door een lay-outsjabloon dat je aan het eind van mijn blog terugvindt.

1. Mijn deadlines organiseren met Notion

Met notion is het mogelijk om twee soorten weergaven te hebben voor slechts één onderwerp. U kunt gemakkelijk tussen de twee weergaven schakelen door op de visualisatiemodus te drukken onder de titel.

Lijstweergave: deadlines organiseren met Notion

Om mijn deadlines te beheren gebruik ik een lijstweergave en een kalenderweergave.
De kalender geeft me de mogelijkheid om te zien welke deadlines ik in een maand heb, terwijl de lijst me een overzicht geeft van alle taken.

Om dit te maken begon ik met het maken van een lijst van alle deadlines die ik dit semester had. Binnen deze lijst kan ik kiezen tussen alle verschillende klassen die ik heb. Elke klas heeft zijn eigen kleur wat een duidelijk overzicht geeft in de kalender.

In de vierde kolom kunt u de opleveringsdatum van de taak invullen. Op deze manier zal het automatisch configureren in de kalenderweergave. Om de inhoud van de kolommen te wijzigen, kunt u gewoon op de kolomtitel klikken. Dan krijgt u verschillende soorten eigenschappen en kunt u de juiste kiezen voor de inhoud die u wilt.

2. Notities maken met Notion

Met notion is het mogelijk om je lesnotities op één pagina te ordenen. We kennen allemaal de canvas pagina van Artevelde. In notion is het ook mogelijk om een dashboard te maken van al je lessen zoals je hieronder kunt zien.

Dashboard van mijn semester 1 lessen

Elke foto in het dashboard is verbonden met een klas. Binnen deze pagina kun je de doelen voor die klas zetten, je aantekeningen ordenen en een meer gedetailleerd beeld zien van je opdrachten voor die specifieke klas.

Om Notion een taak te laten uitvoeren moet je altijd beginnen met “/”, daarna kies je voor de galerij (inline of volledige pagina). De opdrachtpagina kun je krijgen door een link naar de volledige pagina, vanuit het puntje hierboven, te maken. Dit doe je weer door Notion een taak te laten uitvoeren en te kiezen voor “linked page”.

3. Notion weekplanning

Mijn weekplanning is het epicentrum van mijn Notion setup wat u op de hoofdpagina zult vinden. Op deze manier kan ik de taken van één week in een oogopslag terugvinden.

Mijn notion planning

Een weekplanning maken in Notion is heel eenvoudig. Het voordeel van deze app is dat het dynamisch is. Dat betekent dat je de plaats van de taak gewoon kunt veranderen door hem naar de juiste plek te slepen. Op deze manier kan je een taak gewoon verplaatsen naar een andere dag, indien je er die dag geen tijd meer voor hebt.


Dit zijn een paar eenvoudige ideeën om je studentenleven met Notion te organiseren. Het kan ook gebruikt worden voor je persoonlijke leven om je geld te beheren, gewoontes bij te houden … Het is ook een goede applicatie om te gebruiken als project management tool bij evenementen of projecten. Je kunt een hele pagina maken voor wat er moet gebeuren, wat in uitvoering is en wat al gedaan is. Het is dus een zeer veelzijdige applicatie!

Hopelijk heb ik jou geholpen om op een leuke en creatieve manier jouw studentenleven te organiseren. Graag nog wat meer tips hoe je het best het studentenleven aanpakt, bekijk dan zeker ook deze blog: https://officemanagementstuderen.gent/2020/11/08/studeren-in-gent-2/

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *