Werken en studeren: yay or nay?

werken en studeren combineren

Werken en studeren, valt dat wel te combineren? Is dit haalbaar? Hoe gaat dit in zijn werk en hoe begin ik er aan? Wat zijn de mogelijkheden voor een persoonlijk traject? Is er een bijzonder statuut voor studenten die werken? Dit zijn allemaal vragen die een werknemer zich stelt wanneer hij of zij overweegt om een opleiding op te starten in combinatie met de job. In deze blog wordt er een antwoord gegeven op bovenstaande vragen.

Werken en studeren. Hoe begin je daar aan?

Eerst en vooral is het belangrijk om even na te denken over welke opleiding je zou willen volgen. Wil je een opleiding volgen waarbij je je verder specifieert in je jobdomein of wil je iets volledig nieuw leren met het oog op een carrièreswitch? Bij Arteveldehogeschool is er een brede waaier aan opleidingen beschikbaar die je in het SWITCH-programma maar ook in afstandsonderwijs kan volgen. Meer informatie hierover kan je terugvinden op deze website.

Eens je beslist hebt om al dan niet aan een opleiding te starten, kan je contact opnemen met de trajectcoach van jouw gekozen opleiding. Samen met jou zoekt de trajectcoach naar de beste manier om jouw opleiding te laten verlopen.

Wat kost dat, werken en studeren?

Elke werknemer die beslist om te studeren, heeft een eigen individuele situatie. Naargelang deze situatie kan het zijn dat de werkstudent recht heeft op een studietoelage, toegekend door de Vlaamse Overheid. Daarnaast kan de werkgever van de werkstudent ook beslissen om bij te springen in de kosten door bijvoorbeeld te voorzien in opleidingscheques en/of eventueel betaald educatief verlof. Het is belangrijk om zeker met de werkgever hierover te communiceren zodat je als werkstudent weet waar je al dan niet recht op hebt. De trajectcoach van jouw opleiding aan de Arteveldehogeschool zal dan ook samen met jou nog nagaan waar je als werkstudent nog meer al dan niet recht op hebt.

Wat betreft het inschrijvingsgeld is dit gelijk aan het inschrijvingsgeld van een reguliere student. De prijs van de inschrijving wordt bepaald door de hoeveelheid studiepunten die de (werk)student opneemt. Indien er recht is op een studiebeurs, betaalt zowel de reguliere als de werkstudent een lager bedrag.  

Time management: the key to success

Een planning opstellen is zeer belangrijk, zowel voor de reguliere student als de werkstudent. Probeer voor jezelf uit te zoeken wat wel en niet werkt. Voor bepaalde studenten werkt een elektronische agenda zeer goed en voor anderen dan weer niet. Je kan ook steeds opteren om een online planningstool in te schakelen. Wanneer een elektronische agenda of online planningstool toch niet je ding is, kan een papieren agenda nog soelaas bieden. Een goede tip: maak een lijst van alle deadlines van alle vakken die je opneemt. Op die manier verkrijg je een duidelijk overzicht van wat er van jou verwacht wordt op welke dag in functie van jouw opleiding. Dit zorgt ervoor dat je jouw werk en persoonlijke activiteiten beter kan plannen zodat zowel de opleiding, het werk en het privéleven in balans blijven.

Het is van essentieel belang om zeer duidelijk en open te communiceren met de docenten en de medestudenten over jouw persoonlijke werksituatie. Het is niet vanzelfsprekend dat studeren en werken van een leien dakje loopt. Zowel de dagelijkse werkroutine als de opleiding vraagt veel energie van de werkstudent. Luister daarom ook zeker naar je lichaam en geest en probeer zelf uit te zoeken wat voor jou het best lukt. Praat hier dan ook zeker over met de trajectcoach, ook al is het academiejaar al voorbij de helft.

Bijzonder statuut: werkstudent

Als je als student aan de Arteveldehogeschool werken en studeren combineert, heb je recht op het bijzonder statuut ‘werkstudent’. De student heeft recht op dit bijzonder statuut als deze minimum 80 uur per maand werkt of wanneer de student minstens de helft van een voltijdse opdracht (gebruikelijk in de sector van de tewerkstelling) werkt.

Om een bijzonder statuut aan te vragen moet de werkstudent een bewijs van tewerkstelling en een werkrooster kunnen voorleggen. De diversiteitscoach zal dan de aanvraag verder behandelen en al dan niet goedkeuren. Verschillende faciliteiten die een werkstudent kan aanvragen zijn zowel onderwijs- als examenfaciliteiten. Via de website van Arteveldehogeschool kan men de “Gids bijzondere statuten” raadplegen waarin alle belangrijke informatie staat over de bijzondere statuten.

Dus: werken en studeren… Yay or nay?

Heb je goed nagedacht over welke opleiding je zou willen volgen? Heb je dit besproken met de werkgever en weet je waar je al dan niet recht op hebt? Zie je het zitten om je kennis te verbreden? Ben je gemotiveerd om terug aan de schoolbanken te zitten? Wel, twijfel dan zeker niet langer! Bij Arteveldehogeschool is een goede begeleiding en opvolging verzekerd. Er zijn heel veel mogelijkheden zodat jij toch de opleiding die jij wil kan volgen en een diploma kan behalen die jouw carrière ten goede kunnen komen. Ben je net zo overtuigd als ik? Wacht dan niet langer en neem deze website goed door. Tot binnenkort?!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *