Geluk op kot na de pandemie

Nu de pandemie bijna voorbij is kunnen we ons oud leventje op een normale manier weer oppakken. Of dat dachten we toch…

Het mentaal welzijn van studenten is serieus op de proef gesteld als gevolg van Covid, maar niet alleen de studenten zijn op de proef gesteld. Wij, die sociale wezens zijn uiteraard niet gemaakt om in afzondering te zitten.


Ook ik als student heb een hele moeilijke periode gekend. Ik zeg met alle eerlijkheid dat dit toch geleid heeft tot mentale gezondheidsproblemen. Ik ben afgevallen en merk ook dat mijn sociale vaardigheden sterk zijn afgenomen. Voor corona kon ik makkelijk een conversatie aangaan met een groep onbekenden, terwijl ik dit nu acht als een onmogelijke opgave.

Maar toch probeer ik mezelf te verbeteren en ik denk dat iedereen dat wel probeert. Op je eentje is dit een moeilijke opgave maar als je hulp zoekt en krijgt, gaat dit toch wel wat makkelijker. Er zijn online veel initiatieven die je kunnen helpen om weer die motivatie en het zelfvertrouwen te zoeken. Een van die organisaties is ‘Onbespreekbaar’.

Vrijwilligers van Onbespreekbaar helpen je om jouw problemen te ontleden en te begrijpen. Dit helpt mensen toch al een groot stuk vooruit maar soms is dit ook niet goed genoeg. Zo verwijzen ze ook mensen door naar een echte psycholoog.

Hoe vindt men terug geluk op kot na zo’n pandemie?

Het is zo belangrijk om veel onder de mensen te komen, ikzelf doe dit nog te weinig. Ik bleef te veel thuis na de pandemie en merkte dit ook aan mijn gemoedstoestand dat dit maar weinig zin heeft. Ik ben veel gelukkiger als ik mensen zie en een babbel kan slaan, ik raad iedereen dan ook aan om dit te doen!

Mentale welzijn voor studenten op kot
Wat mij goed laat voelen is het echt thuis voelen op je kot. Het is dan ook belangrijk om je kot goed in te richten, net zoals je het thuis zou inrichten of hoe het thuis ingericht is. Je mag niet het gevoel hebben dat je op je kot niet thuishoort. Bij het inrichten van een kamer komt er ook het opruimen kijken. Thuis helpen je ouders, probeer dus ook een extra inspanning te doen om je kot telkens netjes achter te laten. Want als je in een rommelige omgeving leeft, begin je je dag ook minder goed en ben je ook minder gelukkig.

Als je een proper kot hebt waar je je thuis voelt, kan je er ook goed slapen. Want een slaaptekort kan de gemoedstoestand ook verminderen. Acht uur slaap is ideaal om de dag te beginnen maar slaap ook zeker niet meer. Op kot is het uiteraard makkelijker om laat op te blijven én laat op te staan. Als je meer dan acht uur slaapt kan dit ook een grote invloed hebben op je geluk.

In het algemeen is het gewoon belangrijk om de structuur die je thuis had, te behouden. Zo kan je je geluk terugvinden op kot. Het is een moeilijke periode geweest maar van het ergste zijn we af. Dus geniet met je vrienden, ga naar buiten, geniet van de natuur!
Zorg vooral dat je je geluk terug vindt, zodat je ook op school goed kan blijven scoren.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *