HR-online in een digitale wereld

HR-online

Zoek je een nieuwe uitdaging in uw job als HR-medewerker? Maak kennis met HR-online. In dit blogartikel beschrijf ik wat HR-online juist inhoudt.

Kennismaken met HR-online

Het organiseren van de HR-administratie in een bedrijf is niet vanzelfsprekend. We krijgen steeds meer te maken met digitalisering op verschillende vlakken. Veel bedrijven gaan heel wat zaken digitaliseren door gebruik te maken van een HR-online tool. Ook in het HR-departement worden steeds meer zaken gedigitaliseerd. Denk maar aan de personeelsadministratie, die anders een heel tijdrovend proces is, kan met een online tool snel in orde gebracht worden. Het is belangrijk om gegevens te centraliseren, dus analyseer, automatiseer en rapporteer alles in één tool.

De HR-revolutie

HR-online zorgt ervoor dat we kunnen evolueren van tijdrovende processen naar heel snelle handelingen. De rol van HR is doorheen de jaren veel veranderd. HR kan zich steeds meer focussen op een strategisch personeelsmanagement waarbij recruitment en administratieve processen digitaal beschikbaar zijn. Daarnaast verbetert ook de kwaliteit van dienstverlening, omdat er sneller kan gehandeld worden. Door deze evolutie zullen de competenties van de HR-medewerker mee moeten evolueren.

HR-taken digitaliseren

Verschillende HR-taken kunnen gedigitaliseerd worden. Het gebruik van een HR-online tool vergemakkelijkt het bijhouden van een elektronisch personeelsdossier. Daarnaast is het ook eenvoudiger om informatie omtrent het personeel online te raadplegen.

De maandelijkse loonberekening verloopt ook vlot via de online tool. Vervolgens is het gemakkelijk om verlofaanvragen te automatiseren en het verzuimpercentage per werknemer in kaart te brengen.

HR-online programma’s

Voordelen van HR-online

Er zijn heel wat voordelen verbonden aan het gebruik van een HR-tool. Ten eerste zijn alle gegevens gecentraliseerd op één online platform. Ten tweede moet de HR-medewerker niet meer op zoek naar alle gegevens die in verschillende mappen steken. Hierdoor werkt de HR-medewerker efficiënter en verliest hij minder tijd. Tot slot maakt de online tool het mogelijk om alle gegevens op eender welk moment in te kijken. Op die manier kan er snel worden ingegrepen wanneer er een probleem is.

HR-online tools

Er bestaan heel veel verschillende HR-online tools. De meeste bieden een online pakket aan op maat van de klant. Hierbij bepaal je als klant welke processen je wil digitaliseren. In dit blogbericht beschrijf ik mijn twee favoriete tools.

Ten eerste hebben we de online tool Hora, deze werd ontwikkeld door het sociaal secretariaat Liantis. Hora is een applicatie voor loons- en personeelsadministratie. Na input van de gegevens maakt Hora zelf rapporten op, die het managementteam kan downloaden. Bijvoorbeeld een rapport van het resterende verlof.

Mijn tweede favoriete tool is het online platform ‘Empowerhr’. Deze beschikt over slimme online tools voor ondernemingen van 100 tot 10 000 werknemers. De HR-software is volledig afgestemd op jouw onderneming en bestaat uit verschillende modules. Je kan met de tool talent ontdekken, ondersteunen en motiveren.

Daarnaast is de tool ook heel flexibel. Groeit jouw onderneming, dan groeit de tool automatisch met je mee en kan je meerdere modules gebruiken. De mogelijkheid bestaat om de afzonderlijke modules te koppelen, zodat er een goede interne flow heerst in jouw onderneming. Er zijn modules voor werving en selectie, personeelsadministratie, performance management, opleidingsbeheer en talent management.

2020 is al een jaar vol digitale uitdagingen, dus waarom nog langer wachten met het digitaliseren van je HR-taken? Voor meer informatie omtrent digitaliseren kan je terecht op de website van Digital Masters Lab.  

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *