Presentatie maken: meer dan presenteren

Een presentatie maken is van alle tijden. Het is een steeds wederkerend fenomeen. Zowel in je studentenleven als in het werkveld is het iets dat uitgebreid aan bod komt. Het is dan ook belangrijk dat je alle belangrijke aspecten van het maken van een presentatie onder de knie hebt zodat je indruk kan maken op je publiek. In dit blog artikel laat ik u kennismaken met enkele belangrijke aspecten van een presentatie maken en enkele handige tools die hierbij kunnen helpen.

Presentatie maken: Belangrijke aspecten

1. KISS

Een van de basisregels voor een goede presentatie is dat je je moet beperken tot de essentie en dus zo weinig mogelijk tekst op je dia’s moet plaatsen. Jij bent degene die het verhaal moet brengen, niet de dia. “keep it short and simple” is dan ook een heel belangrijk principe. Het is namelijk bewezen volgens wetenschappelijke onderzoek dat je je publiek maar maximum 20 minuten aandacht en geïnteresseerd kan houden.

2. Voorbereiding is alles

Oefen je presentatie meermaals. Dit geeft niet enkel je zelfvertrouwen een boost, maar zorgt er ook voor dat je eventuele fouten of moeilijkheden kan bijschaven. Vraag eventueel aan iemand extern of je je presentatie eens mag oefen voor hem/haar. Dit alles kan een hulp zijn bij het perfectioneren van je presentatie.

3. Spring slim om met illustraties

Illustraties geven uiteraard kleur aan je presentatie en spelen in op het gemoed van je publiek. Het is echter wel belangrijk om de juiste afbeeldingen te kiezen en deze te gebruiken op de juiste momenten. Gebruik illustraties die je boodschap kunnen ondersteunen, maar wees hier zuinig in. Overdaad schaadt.

4. Logische structuur en samenhang

Zorg ervoor dat je presentatie een geheel vormt. Een presentatie moet een verhaal zijn dat van A tot Z klopt waarbij elk deel mooi in elkaar overvloeit. Denk dus goed na over de volgorde van je dia’s.

5. Betrek je publiek

Een van de belangrijkste zaken die je in je achterhoofd moet houden bij een presentatie maken, is dat je publiek vanaf het begin mee moet zijn in je verhaal. Dit kan je doen door te starten met eye catcher of een vraag. Dit kan iets informatief of zelfs choquerend zijn zodat je publiek meteen aandacht is.

Presentatie maken: enkele tools

1. Powerpoint

Een van de meest klassieke tools om een presentatie te maken is Powerpoint. Dit is een computersoftware van Microsoft en kan enkel gebruikt worden na aankoop. Powerpoint is een heel gebruiksvriendelijke tool en zeker een aanrader om te gebruiken. Weet wel dat dit als de standaard gezien wordt en het dus niet meteen als origineel wordt gezien.

Via deze link leer je alvast hoe je kan starten met Powerpoint: https://www.youtube.com/watch?v=XF34-Wu6qWU

2. Canva

Canva is een gratis online tool waarin je naast presentaties ook posters, visitekaartjes en allerlei andere ontwerpen kan maken. Je hoeft helemaal niets te download, want je werkt gewoon in je browser. Canva is heel populair omdat het heel wat templates en middelen aanbied waardoor je je perfect kan uitleven en iets uniek kan creëren. Zeker een aanrader!

Via deze link leer je alvast hoe je kan starten met Canva: https://www.youtube.com/watch?v=lYcwDKimOOE

3. Prezi

Prezi richt zich zowel op ondernemers als op studenten. Ze bieden zowel een gratis als betalende versie aan. Prezi wordt onder studenten niet echt vaak gebruikt. Het is nochtans een heel handige tool omdat het veel meer inzet op storytelling. In plaats van losse dia’s creëert prezi een pad binnen een passend thema waardoor je veel meer structuur en samenhang in je presentatie kan steken. Bovendien is het origineel en echt iets om mee uit te pakken. Ga er zeker eens mee aan de slag!

Via deze link leer je alvast hoe je kan starten met Prezi: https://www.youtube.com/watch?v=cNjnyeeNOmU

4. Keynote

Dit is een software ontworpen door Apple die je gratis kan downloaden in de app store. Het wordt vaak gezien als de tegenhanger van Powerpoint. Keynote heeft heel wat handige functies , zoals de dubbelscherm functie, die het zeker de moeite waard maken om het programma eens te gebruiken.

Via deze link leer je alvast hoe je kan starten met keynote: https://www.youtube.com/watch?v=tphW6ajNjCI

5. Google presentaties

Ook Google biedt een format aan waarin je presentaties kan maken. Dit kan volledig gratis en via je browser. Het grote voordeel is dat je bij Google presentaties samen kan werken met anderen en dat je presentatie automatisch opslaat. Daarnaast is het ook een zeer gebruiksvriendelijke tool.

Via deze link leer je alvast hoe je kan starten met Google presentaties: https://www.youtube.com/watch?v=kYA6GLAzz9A


Heb je na dit blog bericht zin om aan de slag te gaan met een van bovenstaande programma’s, Klik dan op het icoontje van je favoriete software en bekijk de download mogelijkheden.

Wil je na dit blog bericht nog extra zaken bijleren over de kunst van het presenteren? Neem dan snel een kijkje op de office pagina van Arteveldehogeschool en wordt een expert in heel wat facetten zoals communicatie en digitale tools!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *