Investeren in psychosociaal welzijn op het werk: een must?

Psychosociaal-welzijn-op-het-werk-gelukkige-man

Heb jij er al eens bij stilgestaan hoeveel werknemers of collega’s sukkelen met hun psychosociale gezondheid? 

De woorden stress, bore- en burn-out, ziekte, hoge werkdruk, lage taakverrijking, hoog verloop… komen je waarschijnlijk bekend voor. Hoewel ze bekend in de oren klinken, investeren organisaties nog steeds onvoldoende in psychosociaal welzijn op het werk.

Met een aantal eenvoudige oplossingen kan een organisatie i.s.m. een HR-afdeling de levenskwaliteit van werknemers verbeteren. Deze zes redenen tonen aan waarom investeren in een psychosociaal welzijnsbeleid op het werk cruciaal is en waarom het jouw organisatie ten goede zal komen.

1. Gelukkige medewerkers presteren beter

Een eerste reden om te investeren in psychosociaal welzijn op het werk is omdat gelukkige medewerkers beter presteren. Mensen besteden de meeste tijd op het werk. Daarom is het belangrijk dat ze zich daar gelukkig voelen. Werkgeluk heeft ten slotte ook effect op de rest van ons leven. Investeren in ‘geluk’ op de werkvloer heeft dan ook een enorm grote invloed op de prestaties van medewerkers. Ze zullen beter presteren en meer hun best doen om het werk goed uit te voeren.

Geluk is een sterk bepalende emotie in ons leven. Het stuurt dus medewerkers in organisaties. Het geluksgevoel kan versterkt worden door activiteiten te organiseren waarin werknemers dichter bij elkaar gebracht worden en hun persoonlijkheid van een andere kant kunnen laten zien. Een HR-afdeling heeft vaak heel wat inspiratie omtrent mogelijke activiteiten. Ga daar dus even aankloppen en bespreek de mogelijkheden!

2. Opvallend lager ziekteverzuim

Een tweede reden om te investeren is vanwege van een lager ziekteverzuim. Er zal een hoger aanwezigheidspercentage zijn en het aantal ziektemeldingen zal dalen. Het ziekteverzuim zorgt vaak voor torenhoge kosten. Dat kan ook gevolgen hebben op organisatorisch vlak. Dit probleem kan door de organisatie eenvoudig vermeden en opgelost worden, door het aanpakken van het psychosociaal welzijn op het werk van de medewerkers.

Gezonde en gelukkige medewerkers zijn dus opvallend minder ziek. Maar hoe kan je hier als organisatie specifiek aan werken? Er zijn heel wat activiteiten of events die je kan organiseren. Je kan inzetten op teambuilding activiteiten, sportactiviteiten, hun input in projecten vergroten, een gezond beleid voeren… Voor elke leeftijd valt er wel iets te organiseren. Een groot voordeel dus. Op zoek naar inspiratie? Surf naar de website van Funkey voor leuke teambuilding activiteiten. Eerder op zoek naar unieke events? Lees deze inspirerende blog!

3. Hogere betrokkenheid door medewerkers

In organisaties horen we soms: “Ik heb een idee!” of “Wat denk je ervan dit onderdeel te schrappen en dit te implementeren?” of “Dat is een goed voorstel, ik neem het mee naar de volgende teammeeting!”. Dit zijn typische voorbeelden van medewerkers die betrokken zijn in de organisatie. Ze mogen hun ideeën delen en meningen geven. Ze zijn dus niet alleen belangrijk voor het uitvoeren van hun taken, maar ook hun input wordt gewaardeerd.

Organisaties staan met een investering in psychosociaal welzijn op het werk ook sterker in hun schoenen, omdat medewerkers hierdoor sterker betrokken zijn in hun functie én in de organisatie. En we weten ondertussen dat gelukkige werknemers die zich goed voelen op het werk, zich harder zullen inzetten voor het behalen van de organisatiedoelstellingen en opdrachten. Een win-win dus voor beide partijen.


“Investeren in ‘geluk’ op de werkvloer heeft
dan ook een enorm grote invloed op de prestaties van medewerkers.”


4. Medewerkers zijn trouwer

Een vierde reden is omwille van vertrouwen van medewerkers. Als een medewerker zich goed en vertrouwd voelt in de organisatie en zich kan ontplooien, zal die minder snel de neiging hebben de organisatie te verlaten. Daarboven zal die zich sneller integreren in de organisatiecultuur, waardoor de werknemer zeer snel effectief en efficiënt ingezet kan worden. Ze weten wat de organisatie hun kan bieden en voelen een vertrouwensband. Een gezond bedrijfsklimaat, een rustige werkomgeving en de veiligheid op het werk versterken deze loyaliteit. Check dus regelmatig eens bij jouw medewerkers!

5.  Psychosociaal welzijn op het werk geeft medewerkers erkenning

We weten ondertussen dat investeren in psychosociaal welzijn op het werk belangrijk is voor ons werkgeluk en dat werkgeluk nauw verbonden is met ons eigen geluk. Daarom is het ook belangrijk dat medewerkers erkend en gewaardeerd worden voor hun werk. Ook dit brengt weer bij aan hun werkgeluk.

Daarboven zorgt erkenning ervoor dat medewerkers gemotiveerd en gestimuleerd worden om hun best te blijven doen en nieuwe uitdagingen aan te gaan. Het zal psychologisch helpen demotivatie en frustratie tegen te gaan. Het hoeft niet veel te zijn, een klein compliment doet wonderen. Het vermijdt burn- en bore-outs en ook het verloop van medewerkers, wat vandaag de dag hoog in het vaandel gedragen wordt.

6. Zinvol werk in een dynamische en inspirerende werkomgeving

Een laatste reden waarom jij erin moet investeren is de zinvolheid van het werk die je ermee kan vergroten. Dat kan versterkt worden door medewerkers te laten werken in een dynamische en inspirerende werkomgeving. Het is belangrijk in die werkomgeving positiviteit te brengen en een goede spirit te creëren. Betrek ook je medewerkers hierbij. Zij hebben vaak goede ideeën en het idee dat zij daaraan mogen meewerken is des te beter voor een inspirerende werkomgeving. Tijd om te brainstormen in team!

Er zijn heel wat manier om de werkomgeving te veranderen. Ga bijvoorbeeld op zoek naar een pingpongtafel, kaartspelletjes of zorg voor kleurrijke interieur stukken die de boel wat opvrolijken. Maar denk ook eens na over leuke quotes voor aan de muren, muziek die afgespeeld wordt in een bepaald zaaltje, een happy hour, een taartje… Het lijken simpele ideeën, maar ook dit kan wonderen verrichten.

Je zal het merken: investeren in psychosociaal welzijn op het werk heeft een grote impact op jouw organisatie! Blijf niet stilzitten en ga aan de slag! Succes gegarandeerd.  


Op zoek naar meer informatie rond psychosociaal welzijn op het werk? Hier vind je extra informatie en interessante oefeningen.

Of wil je jezelf hierin verdiepen of bijscholen? De bacheloropleiding Officemanagement-Human Resource Management aan de Arteveldehogeschool is een goede keuze!
Toch nog aan het twijfelen? Lees deze blog van een student HRM!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *