Tips tegen examenstress

Tips Studeren

Voor de meeste studenten onder ons is de examenperiode een van de vreselijkste perioden van het jaar. Elke dag vroeg opstaan, studeren en heel wat nieuwe informatie zo snel mogelijk verwerken om op schema te blijven. Daarbovenop hebben studenten vaak te maken met examenstress, wat deze moeilijke periode niet makkelijker maakt. De ene student heeft er al wat meer last van dan de andere. Omdat ik zelf vaak gespannen ben tijdens de examenperiode, wil ik jullie in deze blog enkele tips en tricks meegeven om examenstress voor, tijdens en na de blok te verminderen en zo een aangenamere examenperiode tegemoet te komen.

1. Vier tips tegen examenstress

1.1. Plannen

Goed begonnen is half gewonnen. Een gestructureerde en haalbare planning zorgt voor overzicht en rust tijdens het studeren. Dit kan al heel wat van je examenstress weghalen. Probeer niet te veel op één dag te doen, want als je niet alles wat op jouw planning staat, kan afvinken, kan dit teleurstelling en demotivatie met zich meebrengen. Daarom is het belangrijk om op voorhand goed na te denken over hoeveel tijd jij nodig hebt voor een bepaald vak. Bij het opstellen van een examenplanning is het verder ook noodzakelijk om rekening te houden met feestdagen, pauze’s, dagen waarop je minder zal studeren en natuurlijk ook je vrije tijd.

Maar wat als je nu achter loopt op schema en daardoor stress krijgt? Maak je niet druk! Alles wat je vandaag gestudeerd hebt, is geen verloren werk. Gun jezelf wat rust en pik de draad terug op waar je hem achterliet. Pas je planning aan in het mogelijke en keep on going! Hulp nodig bij het maken van jouw planning? Check dan zeker eens de website van Arteveldehogeschool voor inspiratie.

1.2. Beweeg regelmatig

Neem tijdens het studeren af en toe een pauze, non-stop studeren is voor niemand goed. Maar let wel op dat je jouw vrije tijd nuttig besteed. Vaak betrap ik me er zelf op dat ik tijdens mijn pauzes te vaak bezig ben met mijn gsm. Na een kwartiertje scrollen op TikTok of Twitter heb ik niet het gevoel dat ik genoeg gerust heb, waardoor ik daarna minder aandachtig studeer en steeds afgeleid ben.

Voldoende sporten en bewegen in het dagdagelijks leven is belangrijk, maar zeker tijdens de blok. Het zorgt ervoor dat je bloedvoorziening verhoogt en je extra voedingsstoffen binnenkrijgt. Verder zorgt het ook voor een hogere concentratiegehalte en een betere geheugencapaciteit. Met voldoende zuurstof in je lichaam verwerk je informatie dus sneller (Sporza, 2021).

Er zijn verschillende manieren om voldoende te bewegen tijdens je pauzes. Zo kan je bijvoorbeeld wat frisse lucht halen en een wandelingetje maken in je buurt. Maar wat als je nu niet zo graag sport? Dan kan je misschien yoga eens een kans geven of gewoon eens de benen strekken in je eigen tuin.

1.3. Gsm weg!

Ben je te vaak afgeleid door je gsm tijdens het studeren? Dan is het best dat je deze even ver weg legt, zodat je niet om de 5 minuten je gsm checkt. Omdat dit niet altijd even makkelijk is, heb ik een hulpmiddeltje voor jullie waar ik zelf ook gebruik van maak, namelijk de app ‘Forest’

‘Forest’ zorgt voor extra motivatie om je gsm niet te gebruiken. In de app selecteer je de tijd waarin je jouw gsm niet wil gebruiken. Wanneer de tijd begint te tellen, zal je een boom zien groeien. Wanneer je jouw gsm niet gebruikt binnen deze tijd, zal je boom op het einde van je studeersessie volgroeid zijn. Indien je de verleiding toch niet kan weerstaan, wordt de boom omgehakt. Per 250 bomen die je gepland hebt, wordt er een echte boom gepland in een bos die je zelf kan kiezen.

1.4. De dag van het examen

De dag van het examen zelf, heeft jouw zenuwachtigheid waarschijnlijk een hoogtepunt bereikt. Een tip om jouw examenstress wat in te perken, is om een aantal dingen op voorhand klaar te leggen zoals schrijfgrief, samenvatting, kleren, waterflesje, eten enz. Zo heb je de dag van jouw examen minder aan je hoofd.

Zorg ervoor dat je uitgerust naar je examen gaat. Ga dus vroeg slapen en studeer best niet tot 4u in de ochtend. Wanneer je moe bent, is je concentratie minder en zal je minder aandachtig zijn tijdens het invullen van jouw examen. Probeer ook doorheen de blok een goed slaapritme aan te nemen, zodat je de dag voor een examen ook probleemloos in slaap kan vallen.

Verder is het aangeraden om geen energydranken te drinken voor een examen. Dit geeft je misschien wel een tijdelijke boost, maar zorgt voor een grote energie-dip na een uurtje. Dit komt je dus zeker niet te pas bij een examen dat 3 à 4 uur kan duren.

Om examenstress tegen te gaan is het ook belangrijk om voldoende te eten. Dit is niet makkelijk wanneer je gestresseerd bent, maar voeding is belangrijk voor je concentratie dus probeer op z’n minst een banaan binnen te smikkelen vooraleer je een examenhal binnenstapt! Hieronder vind je nog enkele brainfoods die ik eet de dag van een examen!

  • Havermout
  • Banaan
  • Avocadotoast
  • Yoghurt met volkoren muesli
  • Proteïnereep
  • Noten

Benieuwd naar lekkere en makkelijke recepten die je kan maken tijdens de blok? Dan bekijk je best eens de blog over gemakkelijk en goedkoop studenteneten op kot.

2. Conclusie

Examenstress is helemaal niet leuk, maar kan je inperken door bovenstaande tips en tricks in het achterhoofd te houden.

3. Bibliografie

Sporza. (2021, 7 juni). 5 redenen waarom je beter studeert als je tussendoor sport en beweegt. sporza.be. Geraadpleegd op 1 november 2021, van https://sporza.be/nl/2021/06/03/5-redenen-waarom-je-beter-studeert-als-je-tussendoor-sport-en-beweegt%7E1622733694076/

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *